[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
多謝你
我用生果嚟做比喻 喺instagram暗串番佢
其實可唔可以用性別認同做analogy嚟講呢
多謝你
題外話 絲打好靚
喂係咪認真先 我真係搵緊屋
性別認同其實都好有爭議
reddit已經比中國財團入侵咗
支持
再俾啲建議你啦,美國讀政治學其實主流都係定量研究,講實證主義講客觀line regression,但我希望如果你日後想從事文字工作、時事評論,一定要(最好係Bachelor)打好一個基礎,儘量接觸唔同嘅學科視野,咁樣先可以好靈活咁樣應對唔同嘅論點(因為美國嘅學科出咗明係精細分工同山頭主義,好多時會俾個學系嘅潮流框死限制咗思想嘅創新和批判,所以要緊記多啲跨學科嘅Exposure咁樣先可以令自己嘅思想有更多嘅養分,歷史多咁多大學者都係集百家之大成,你睇笛卡兒就知佢數學、哲學、神學、科學也都識就知咩事)

如果有人用數據證明你就用知識論同方法學去攻擊佢,人地講歷史你就用底層後殖研究解構佢,人地講類群你可以用社會學、人類學同知識生產批判佢,呢啲都係唔同學科好好號概念工具,好好把握呢幾年讀書嘅時間裝備好自己,到之後出嚟,利用自己叻嘅文字係國際文壇也好評論界也好,繼續及光發熱,幫助香港人係國際上正名,要加油呀。
我角度嚟睇
Kurd係Ethnic Iranian
但佢唔會講自己係Iranian
或者Kurdistan Iranian
佢只會係Kurd, Kurdish People

所以我地應該要停用或減用華人、Chinese之類嘅稱呼
又係啲無讀書,唔識英文嘅生蕃
孫燕姿 吳尊 全部都係中國人
落番credit就可以了
撐!!! 理性分析!講事實者!!
我唔係寫novel 文章有word count我已經盡力去解釋
上連登原來真係學到嘢,呢位清飽讀詩書講嘢有文有路又唔陳腔濫調,連登有多幾位好似你同樓主呢啲會員就好 想請問下你讀緊邊科?虛心求教
有得移民就移,好過一齊死
最重要係大部份香港人正係識返工,亦有唔少人認自己係支那人
既然係咁,仲想人點幫
唉~暖風薰得遊人醉,更何況支那既對香港,香港人都係咁
比支那統治,殖民唔係無原因
唔識英文就唔好去獻醜啦
call 啲睇唔明嘅人去幫手有撚用咩
留得住個人先有得再繼續。你返黎隨時中顛覆國家罪。
所以我永遠都會話,我嘅race係chinese但我唔係中國人。如果我係中國人,我唔會講廣東話,亦唔會用香港教育制度讀書 根本支那人唔肯承認香港人被英國殖民之後同中國有好大分別,夾硬要人受佢果套,雖然好多可能只係由細比人洗腦,但支那咁做同迫一個變咗心嘅人鐘意返自己冇分別
推到有記者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞