[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
其實入呢啲位同捉人grammar一鳩樣
更加凸顯到駁唔到你觀點
加油
頂住
搵d美國, 台灣仔保護
btw 邊個支那畜搞事就影低佢報串比uscis
The bottom line is: there is no problem maintaining the cultural difference and openly declaring a Hong Kong identity. What I find disturbing is when one holds onto this difference to engender xenophobic statements and behaviors. In other words, having a strong sense of belonging to a particular region does not warrant racist rema

From comment
澳洲留學生路過。之前我個 hall 拍片邀請唔同國家嘅學生攞自己國家嘅旗。我個台灣同學攞住支🇹🇼竟然俾個大陸學生扮曬唔小心咁用支中國國旗冚佢,之後仲要扮曬蟹問呢支咩旗。之後我另一個香港friend 見到直接話: Dude, this is the flag of Taiwan.
大陸人真係奴性太重,去到外國都要做奴隸咁。
咁佢哋好多都係讀filming啫 因為我哋學校filming都好出名
pish
支持
要推
支那人果種奴性+盲目民族主義不嬲一犬吠影 __ __ __ __
老老實實, 唔駛問都估到冇幾件係睇過/曬篇文, 莫話有幾件係真正明白篇文講乜
更甚者, 有D連英文都唔識講/睇
真心要支持同讚樓主

一直都覺得,香港人應該要盡快盡能力係國際社會上同某國割席
就算都係阻止唔到香港被蠶食,起碼外國人知道香港人既立場,小至去旅行唔使被人歧視,大至可能會係國際議題上幫手 (或者幫口都好)
如果唔係,全部人只會當我地係個不折不扣既蝗,神憎鬼厭
阿Q啲講句,就算已經係垂死,都要掙扎,最後一個捍衛香港人尊嚴既做法。如果唔係全世界,全部後人,都只會以為我地係心甘情願被同化

樓主做得好好多謝你
thank you bro. A very strong response.
樓主發達啦,一陣會有人聯絡你傾價錢,然後出文道歉就可以穩袋呢筆錢。
篇野都on99
淨係話Complicated又唔講點complicate法
wtf?? 中國人真係上哂腦
已留言!!支持!
寫得好好不過chinese呢個term既false logic真係好大問題 大中華毒唔係講玩
我都多謝你哋 真心
將議題提升到國際間,宣揚香港人=/=中國人,繼續加油啊樓主。
班支那人comment section用殘體字、仲要話人icon樣衰,唔洗同佢地班生蕃打泥地摔角,繼續做好自己就得
btw 篇文真係寫得唔錯!
不了
懶你就懶啦
利申:睇嗮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞