[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
救香港真係得啖笑
就算到今時今日港資仲係佔大陸外資最大部分
真係要不是香港人大陸就完了

唔係做乜大陸依幾年忽然想加劇對香港既控制姐
係Twitter見到有人shared
https://twitter.com/edwardinhk/status/1121289052047601668?s=19 推到多啲人睇到 或者我哋可以整個#HKersAintChinese 跟住推上trend!!
個份致編輯一開頭都錯誤連番,寫d唔寫d,係身為一個新聞系學生應有嘅水準?
我讀社會系,在所難免一樣有自己嘅社會形象見解,但學者最重要係要有作為學者嘅包容同廣納百家學識嘅態度,成編文我只係睇左開頭就已經覺得佢地立場偏頗而且選擇性向讀者提供不全的事實

總括而言,成班大陸閪都痴尻線
要用英文發聲
樓主,其實 logic 好簡單

- 97 主權移交前係香港出世的 ,都係香港人
- 之後出世的都係中國特區人

身份係唔會隨住主權移交而改變
正如你親生父母係 A,唔會隨住養父/母 B 而變成 B 的子女
生理同精神上你都係 A 的子女

所以,唔需要同人去理論,出生於英治香港永遠都係殖民地的人
理得你法律上點 define.
另外樓主可唔可以比個原文copy我,我有時間就翻譯做俄文 再睇下點散出去
好多外國人唔知香港嘅選舉制度係咩一回事.
支持
我都係boston讀 隨時上來開post 應該好多巴絲幫手
樓主,其實 logic 好簡單

- 97 主權移交前係香港出世的 ,都係香港人
- 之後出世的都係中國特區人

身份係唔會隨住主權移交而改變
正如你親生父母係 A,唔會隨住養父/母 B 而變成 B 的子女
生理同精神上你都係 A 的子女

英治時期出世,教育,文化,思想都係由果期的政府所比,點解唔可以叫自己做香港人?

所以,唔需要同人去理論,出生於英治香港永遠都係殖民地的人
理得你法律上點 define.
至於點解支那人攻擊你

其實你要睇開d ,佢地由中國洗腦而成長,好多時以為自己諗果套先係啱,所以你永遠唔會講得服佢地
仆街5毛係好玻璃心
支持Ching 真係好難得人在外地都寫文等其他人認識更多支那柒野
其實letter to the editor 係想講咩
樓主都無講過香港唔係中國一部份
都係嘅sorry
支持樓主,自己經歷中國留學生可以佔半個班。近一年keep住留意喺外國可以為香港做d乜
身邊少香港人,少力量同少留意香港事,相反台灣有唔少組織定期搞talk搞event,就算軟性文化推廣都有同鄉會
借Po想問喺美國有冇關注香港政治嘅組織或者巴絲,想落手做嘢。利申,港獨JJ,keep住同身邊人解釋中港分別同獨立需要
未睇先撐
有冇讀過大專?所有模式都係咁㗎啦
洗耳恭聽
Btw你以上呢段reply其實等於冇講過嘢
一係你就直接指出篇文邊度有問題 而唔係不斷begging the question
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞