[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
返緊工,留名一陣睇
撐!!!
唔只大陸人 .. 好多香港人都唔識分
佢地覺得 Chinese = People from People Republic of China.

未有中共前 16 世紀已經有用 China 形容亞洲呢一大塊地.
歷年中原都係唔同國家同民族對峙, 後來清真正攬晒所有疆域.

中國自己都講 "中華民族" 係由好多個種族合成. 根本中國人, 先真係指大陸人. 華人, 唐人, 只係講緊中原上既人. 唔認同中共政權 "被中國人" 可以話自己係唐人, 華人, 香港人.

"你係唔係中國人?" 理論上係中國控制下既人都係中國人, 包括係中國入面既非洲中東人. 香港人比較特別, 無經移民就因為政權變更成為 "中國人"

不過夏蟲不可語冰, 好多大陸人見到我, 你是中國人嗎? 我只會講 "我會說中文", 好多都識趣唔會搞我
我想講一句 多謝咁多位嘅支持 第一次開post我無諗過會有咁多人出面支持 本來仲同朋友(呢個account真身)講好猶疑應唔應該開post 多謝你哋
社會需要多啲樓主呢種人
It’s easy to exclude dissidents, but that only reinforces the problem and enlarges the gap between different nationalities. People should acknowledge the differences and participate in those conversations, despite all of the political tension within these places. This is important to provide a comfortable environment for people to identify themselves as who they want to be.

係連登同連登仔講聆聽對方就唔會有左膠 凡民 熱狗本土 建制 網紅六國大封相啦
一個城市有自己既身份認同好正常。
其實睇返香港歷史,好多身份說法係由掌權者推動出黎,
e.g. 英殖時期建立香港人身份、到近年修改歷史書洗腦,
即使反國教係表面成功,中國軟性文化入侵一樣照做,
確立自己係香港人係第一步,更重要既係去反思現世代香港人身份本體係咩 (文化?價值?)。

近年接觸到香港歷史先發現其實香港歷史對於尋找自己係咩身份係好重要,
最諷刺係中學歷史竟然可以完全唔提。
p.s. 你寫umbrella "revolution" 已經露左底,想中性啲可以用movement
對住班中國人我只會講英文。
Thanks,咁我就go for it 啦,發洩一下怨氣先

好多謝你寫呢篇文出嚟,作為一個香港人我真係好欣賞你

同埋想問吓你有無其他類似嘅post 文方法,好想一齊出返一份力
政治正確啫 我自己都有對呢啲野有一份堅持嘅
加油
我無Twitter
Google過呢幾位議員都有講過香港議題,可以參考
Marco Rubio, Chris Smith, Jim Mcgroven
分分鐘自爆,加密先

既然佢地咁撚鍾意攬住 "Chinese",我就顛倒佢地認知,數下佢地有幾唔 "Chinese"真心覺得自己貼心,從佢地角度出發

加油
Facebook係直頭我個author名喎
唔該你望下習近平全家咩國籍 thx
但多數係廢老
劈頭一句,你係唔係中國人
無啊 我係喺嗰到讀 係佢哋一份子 所以先至可以出文
BNO個國籍係寫GBN
請樓主你唱好香港 唔好唱衰香港
G持
中國呢個字算唔算1984嗰啲新語?
https://lih.kg/1104483

國籍=身份認同=民族=黑眼睛=黃皮膚=歷史上此國家以前土地所有國籍=土地(包括所有海域)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞