[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
中共成日話外國唔識中國國情就唔好批評中國內政,
但偏偏就一大班唔係喺香港土生土長、唔識香港文化既網絡紅衛兵,喺度批評香港,甚至用佢地由細到大喺中國接受嗰種大中華思想觀嚟套落香港度,
真係笑撚死人
後殖民主義其實大家都要讀吓,先可以將一啲日常好唔尋常嘅心理經驗講出嚟。例如Fanon個本書係講法國黑人因為身體嘅膚色,無論講得一口幾流利嘅法文,做到醫生都好,都係唔能夠成為法國人,而當你想成為法國人嘅時候就落入咗殖民者嘅圈套,去追逐一個永遠無可能做到嘅目標。呢個情況同香港有啲相似,就係香港人其實點奶共都好,點樣爬都好,佢地都唔會成為到真正嘅中國人,佢地只係能夠成為次等公民,啲中國人點樣都係會覺得香港人係外族,係殖民餘孽。如果我地可以嘗試去用呢種諗法去理解香港同中國嘅關係,咁樣就唔會咁多人衝去柒去奶共而係去思考點樣整理去解殖,去好好梳理自己嘅身份。

香港人係梳理自己嘅身份上其實都仲係好含糊,解殖唔係一個易嘅過程,要靠日常生活好多嘅反思先可以諗得清楚
快d del
好似話有方法睇到遮左d字

要物理上遮住先得
利申 睇完篇文同入面啲comment。啲中國人一接觸到啲佢地眼中政治不正確既字眼就會發癲
Lm
國際問題上唔識英文就收聲啦
你自己慢慢 Google 揀 Image 好多本都係咁, 總之我本都係寫 British National (Overseas) 我就無再續啦.

我無 BNO 戇鳩仔我有你係咪全家長命 99 生癌唔死呀屌你.
BNO 唔會因為你無 Renew Passport 無左, 係一世架懵撚.

重有, 我話無 BNO 既傻仔係講緊

"咁你bno國籍係填香港? 邏輯fail" 呢條懵撚.

戇鳩仔, 唔確定就問撚左人先啦. 我鳩知新 BNO 會唔會個 Nationality 改做 GBN. 我本就係 Business National (Overseas)

https://www.gov.uk/types-of-british-nationality/british-national-overseas

" 咁即係無啦 ", 唔識好撚驚, 識既喊三聲.
大陸學生篇文主要都係講國籍問題
但討論緊既係身分認同 歸屬感
其實反方冇咩好駁 呢啲問題根本好主觀 係要講既就檢討下點解中國政府同埋中國人可以搞到6成香港人都唔認自己做中國人
最大問題就係中國人樣衰 國際農民咁款 低學歷而又自我中心

見到有個comment pinned個篇letter
極端派黎既喂
清朝
唔係 Qing dynasties 咩?
支持
成撚日話望下本passport身份認同感唔係base on揸咩passport 嫁垃圾5毛狗
我都遇過有人問我乜香港唔係已經獨立咗咩
問我地獨立日放幾多日假
加油樓主!
要推翻中共 新聞力量必不可小
此見呢類話題都會有好多痴線大陸網民逼人認做中國人,但唔知點解我現實識親嘅幾個大陸人都對於我唔認香港人呢點無咩意見,都係話咩好理解我嘅諗法,唔介意(佢心裡面點諗就唔知啦),枉我當時仲好期待同佢哋辯論。究竟現實生活大陸人普遍聽到香港人唔認中國人會點
大佬連登仔50k一個月當我地流?
睇晒
絲打你英文好好 我留左美國八年都自愧不如
呢樣真
Imperialism 同 Neo-colonialism對於鬼佬來講幾受落
support
有次上堂個呀sir好自然咁問我Isn't Hong Kong just China (佢冇惡意),點知成班同學同佢講 "No they are different",嘩果下堅感動。唔係得一兩個講,係超過半班
喺西雅圖留學第四年,啲鬼佬間唔中都會問我 “Are you Chinese?” 我係答 “I’m from Hong Kong.” 我有一個喺美國土生土長嘅馬來西亞frd(完全對香港歷史一無所知同唔識中文),佢問過我話點解次次我都係話I’m from Hong Kong唔係講China,我同佢解釋完一倫佢都係唔撚認同香港人唔肯認做中國人其實嗰下真係好有心無力,覺得好心寒,無奈啲鬼佬又真係幾撚蠢嘅
樓主你其實好叻,一個人喺外國都會同個世界講香港同支那係唔同,多謝你出一分力去話比啲人知香港係一個點唔同嘅地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞