[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
大家好,我依家喺Boston嘅Emerson College讀緊新聞傳理。我嚟美國一直有一個信念,就係喺呢個環境到讀好新聞,用英文去寫香港嘅新聞,令香港可以受到更多嘅國際關注。因為係文學院,我學校得嗰兩三個香港人,再多嘅都只係以前喺香港讀國際學校,而60%嘅國際生都係中國人。

今個sem我做咗學生報紙嘅其中一個editor,喺我個section其中一個專欄叫Person of Color column。我喺臨完sem時寫咗一篇文關於我自己認同自己係香港人,而唔係中國人。篇文一出我收到好多好評,好多美國人都走嚟同我講話篇文寫得好全面好周到,好多人都喺Facebook到分享。甚至有好多台灣學生因為咁而認識我、走嚟支持我。都係因為咁呢篇文開始引起中國學生嘅討論。有人post instagram tag我鬧我,有好多人喺篇新聞嘅留言部分到插我(大部分都係佢哋自己解讀錯我嘅訊息)。有幾個讀新聞嘅中國學生聯手寫咗篇致編輯的信 ( http://berkeleybeacon.com/letter-students-respond-to-person-of-color-column-i-am-from-hong-kong-not-china/ ),去回應我篇文,裡面有好多偏頗嘅資訊。例如佢哋用美國部門嘅一個網站去指出香港係特別行政區(我唔知佢哋喺邊忽覺得我唔認同呢一點),但佢哋無包括到美國視香港為中國之外嘅獨立個體嘅嗰一部分。依家學校嘅國際學生部門仲聯絡我去召見我。雖然有其他編輯照住,我仍然覺得好不安。

依家我篇文已經炒到成個網站歷史嚟最多點閱率,但我覺得單單係喺我學校嘅圈子熱門係唔夠。我好希望呢個議題可以炒到更多人知道,同埋知道啲中國人係幾咁野蠻。請各位大大入去睇下篇文,如果可以既話入去留個言,同埋分享出去比更加多人睇。

(雖然我個人係支持港獨,我無包括到我嘅政治立場係因為我唔想將篇文搞到太偏頗,我想越多人認識香港同中國嘅分別越好,令佢哋容易啲接受我嘅訊息,而唔想佢哋聚焦於港獨呢個議題。)

Link: http://berkeleybeacon.com/person-of-color-column-i-am-from-hong-kong-not-china/

撐香港人﹗
🇭🇰🇭🇰🇭🇰
西方既新聞傳理學,同支那民瀆幾千年歷史一直認受嘅根本2回事囉!!!
支持清
支持 , 加油
lm
幫手入去留個言
多謝
如果大家有時間 順便做下打手去佢哋個文到留言 雖然無五毛回贈
要令更多人睇到
好多支那人已經滲透入西霉
巴打最好定期報個平安,驚你俾支那特工熔咗
俾多啲外國人知真正香港人係點
支持
希望聽日比學校召見完會無事 反正有編輯照住 有咩事佢哋仲可以用嚟做另一單新聞
推上去
推上熱門
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞