19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
嚟緊讀degree,但屋企情況有困難,老豆退咗休,老母又無固定收入,想搵個彌償人都唔得

想問是咪有得借免彌償人嘅錢?
你本身non mean定full/half grant?
如果full/half grant就搵返你本身個主任同佢傾
問佢可唔可以由你自己本人做彌償人(通常得 但你要講到成個原因出黎 e.g. 點解你好需要舊錢 你用舊錢去做乜 -> 唔好答話去玩去飲飲食食個類野 實ban硬 分分鐘連你grant舊錢都無埋
期間佢一定會想盡辦法去留難你 e.g. 點解你有full grant仲要申請借錢?
依個時候你就要講出你覺得你目前同錢有關既最大困難係乜(唔洗同我講 到時同主任講)

你唔洗上網down + 填form
唔洗簽名 唔洗任何見證人 因為主任會幫你做埋由你自己本人做埋見證人
你淨係寫封信俾主任 跟住主任唔會通知你一聲成功與否
去到3-4星期後 你會見到有一大舊錢入左落你戶口
而你係學資處個電子通既我的貸款資料 就會見到你借左既個舊錢

利申 過來人
(至於如果係non mean 我唔識 打電話去問最準確
唔記得左講 我依個方法係申請loan under grant
唔係non mean
所以係non mean既話 你真係打去問會比較好
之前係full grant的,嚟緊嗰個學年想借錢交學費算,生活費就自己搵
如果之前係full grant
做乜今年唔繼續申請grant?
grant有埋助學金 又唔洗你還 做乜咁傻啊清

其實你可以申請左grant先 等佢批左之後你再申請loan under grant(生活費貸款)
同問
屋企人唔合乎彌償人資格?
我上面個方法 就係借生活費貸款由你自己做彌償人既方法黎
唔需要你屋企做彌償人 你可以自己做
咁好啦,遲吓開學攪grant loan嗰時我問吓個主任先

Btw感謝巴打
你應該係等個結果出左黎先
我想問下豁免彌償人係咪一定要有合理理由?我想借錢但係屋企人唔肯做彌償人
我呀媽打佐俾佢啦
話我5月有個大數 所以想check下係咩黎喎
咁都得? 不過光明正大就算啦
我都年年都要補交呀頂 煩到嘔
佢問我呀媽D信用卡數姐
又係想八卦我媽買過D乜野黎
批呀
但係等佐半年
合理理由係你屋企好窮/ 你屋企突然有事發生 連生活都搞唔掂(好似上面位巴打咁)/你屋企人目前係破產人士
先可以申請豁免

但其實就唔係話要豁免就一定有得豁免
你呀媽好英勇
我諗我應該會試下申請先 唔得再算
留名等結果~
我應該月尾先交到 冇咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞