19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
8月尾搞 non means (asso)
搞到十二月先拎到錢
不如下個sem先批比我啦
佢係咪處理緊申請 咩都未收到係咪正常
yes
thx
Appeal多數要幾耐?佢tsfs一蚊都唔批比我 明明係死窮撚...
你自己define自己做死窮撚
但係係學資處眼中未必會有同樣既睇法
佢見到你戶口有1蚊都叫好有錢

btw 你申請前有無用過個部cal機
我計過條數都有一萬嘅...
如果佢依家批0蚊俾你
你appeal=佢會極手緊咁check盤數
未必會成功 打定輸數
我屋企一年揾大約37-38萬 四人家庭 有十幾萬保險 有無過佢要求?因為用佢部cal計係有錢收
同埋我老豆今年暑假做大手術之後無做野 有無得當appeal原因?當初交申請表已經講過 同交咗證明
37-38萬 又有保險 叫其他人既屋企搵得十八萬既情何以堪

算啦 學資處 係好harsh
你有講過都扮睇唔到
咁Appeal定唔appeal好?
老實講 如果俾我既話
我唔會appeal 硬食
如果真係無錢交學費 可以借non mean

如果佢批得0蚊俾你
姐係佢睇過你盤數 覺得你唔值 先會批依個結果俾你
又唔排除佢hea睇既
但係都係個句 你屋企搵咁多錢 又有保險 仲未計你有無其他資產

Appeal只有幾個結果既姐
1 成功 俾錢你
2 成功 但過程中會煩到你想死 不斷叫你補交文件 prove依樣個樣 總之會煩到你想放棄為止(學資處最興依味)
3 不成功 如果你之前有申請過 可能會check埋你之前盤數(利申 試過)
第二期grant正常係咪會係學費deadline前出
舊申請可能有機會
新申請就一定唔會
Non means 搵唔到彌償人點算
屋企住公屋 單親 冇資產 點解可以半grant 都冇
銀行戶口咩情況?有幾千萬?
full grant
如果中途退學係咪比返d 錢學資處?
全數?
連交左俾學校嘅學費。都要自己私人毆返出嚟?
老母得幾萬咋...
係咪入息過左
入息?年薪幾多?
你戶口有幾多錢?雖然話唔睇申請人 但有d主任好仆街 照計埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞