19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Code打落去

要有通知書先有code
咁個通知書點黎?? 都係唔太清楚

登記佢電子帳單服務 (要有code)->成功通知書?
你係咪打左個code落去架喇?
如果成功連接左 就print出黎 交文件就得
我就係唔知個code點黎
想問下result寫嘅tuition fee grant, academic expenses grant同埋loan under TSFS分別係咩嚟
個code係要收到通知書之後先有
通知書係你交哂所有文件
佢會再寄信俾你 話你知你可以成功批到幾多錢既金額
而封信後面就會有個code

btw 你申請乜?
tut fee:你學費
academic expenses:助學金
loan under TSFS:生活費貸款 (畢業出黎之後先開始計息 唔同non mean) 但借左要還
唔好意田 我係想申請 non mean 既 我係新生黎 我而家就交左第一期學費 想知道如果呢個批左之後會點 多左個第一期啲同埋之後第二期果啲 唔該曬
多左既第一期同埋第二期果啲 打錯 sorry
會俾返錢你
但係唔知由學校 定係由學資處俾返你

non mean
之後既第2期 學資處會幫你交學費俾學校
(但係我之前聽其他巴打講 有D係入錢俾你 由你再全數交俾大學)
唔該曬大佬
請問各位Ching
我申請grant但入息證明嗰到
老豆有啲糧單唔齊
咁可唔可以用出糧戶口嘅月結單做入息證明?
月結單入面寫到明薪金入賬
你一係全部都俾糧單(佢要你俾一年架嘛 一年既糧單)
一係就全部都係月結單 (一年既月結單)
唔該Ching
我宜家比曬月結單佢
咁月結單入面使唔使要佢本人簽名作實係薪金?
從來無簽過名喎
月結單有記錄架嘛 會prove到係你老豆公司出糧俾你老豆就得架喇
明白
唔該曬Ching
慌張一問 申請grant loan係要幾號前搞掂
每間大學既deadline都唔同
自己上網check自己間大學既deadline

想問下申請non means去到呢一個step 係咪就要約上學資署交野就ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞