19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
可以
約咗時間要交文件去學資處
但係我啲月結單仲未收到
點算好
我想問申請放寬彌償人到拎到錢大概要用幾耐時間
好鬼快
我個陣一月申
三月中完全無通知成功與否
突然戶口收到一舊錢
然後上電子通我的貸款就見到貸左了
(即係畢業出黎就要還錢)
要準備咩文件
乜都無準備過
淨係寫左封信俾個主任 講下點解要自己做彌償人
點解明明有full grant但都需要依筆錢
交咗更改院校張form
要等幾耐先出信
咁使唔使自己打個電話去問下學之處先再寫信?
定直接自己寫信過去?
因為一路都打唔通學之處嗰邊嘅電話
我個陣係:打左電話搵follow自己個case既主任先(你封信會有主任個電話)
同主任講 有野想同佢傾 問佢幾時可以上去學資處office搵佢

跟住上到去 就同佢講解釋 問佢可以點做
佢聽完你解釋 覺得ok 接受既話
就會教你點做

我當時係 主任叫我用中文寫封信俾佢
講點解我屋企人做唔到彌償人+點解我有full grant仲要loan舊錢
寫完send email 俾佢
過左一個半月就收到錢
(我連彌償人/見證人form都唔洗填)
主任淨係叫我寫信 就幫我搞好哂所有野
打電話過去都變成留言信箱
我信入面得2156 xxxx 學生貸款組 同學生資助處的電話
冇主任電話
你係本身整左grant定non mean?
但學生貸款組都會有人聽 之前打去都有人聽
或者你方便既話 親身上去話要搵主任
(不過唔想行黎行去就打左先)
明白整咗grant
可能因為我太遲打過去
因為我次次都係四點到先打過去
你試下再遲多少少 佢地差唔多收工個陣再打
我朝早打去都打唔通
反而4點45左右打 接近收工就打得通
想問八大non mean 係直接入錢去自己戶口 定學校?
你10分鐘打一次就會有人聽
我懷疑有時係懶得聽唔係冇人聽
我想問 我申請non means 我9月9號upload曬聲明書 過數紙 學生證 到宜家都未收到確認信 但我學校30號截止?
Thxx
我7月中申請到前一兩日先收到通知
我打左電話去問 佢話唔洗理學校個deadline 等佢通知就得
想問下各位學習助學金係咪加埋學費
我見佢有三個數
一個係學費助學金
一個係學習助學金
一個係loan
宜家先填緊grant loan
想問下人壽保險洗唔洗填 同埋遲交寫咩原因好
想問申請grant loan係咪會自動申請埋non means?
定要另外自己再填
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞