19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
封信唔會寫
車船一向都係襯你神不知鬼不覺咁樣入左落你account
(會收到SMS通知 但係都係好後期既事)
可能你早申掛 唔知
你有無e statement個d check下?
起碼等到sem B 中後期(下年既4-5月 差唔多完sem會俾埋另一半你
唔係啦 你盡快交
可能都要等返2-3個月 可能1月中左右先收到第一期錢
補交資料佢地收到會唔會通知翻話收到?
都唔知有冇寄失寄左過去成個月都冇回音
fasp
收到補交資料既話 唔會出通知
會直接出result/通知書(如果未收過)
下年4-5月急乜 我SMS都未收到
其實係想知佢total 出幾多多啲,年年都唔同
+1
今日又收到信追月結單
計distance
我兩年前full grant 住深山
九龍返學
一共出左5000幾有多
本身想問幾時有第二期grant, 點知咁多人第一期都未有
頭先check左戶口
見到車船過左數
但第2期grant 仲未有

我今年4月30號係deadline
我5月7交齊所有文件 唔洗補交
6月中左右收到通知書
7月頭收到result信
7月尾收到第一期grant

大家可以參考一下 睇下自己幾時會收到grant
ching year幾
今年year4喇
申左4年 乜都熟哂乜都慣哂了
今年先year1
我想知下年再申請係咪要全部資料再填過
9月頭交左 然後11月頭話要補資料 11月頭交齊資料 但依家都未有result信😩 幾時先會批啊

今年學資處做野咁慢既
唔洗啊 電子通有哂你上年既資料
有埋你住邊 叫咩名 電話 之類
但係下年你就要填過你父母個名
同埋要填你要交幾多錢學費
戶口幾多錢

無了
再俾多個參考你
我yr1申個陣 係10月先交
12月先收到result信
差唔多1月尾先收到第一期grant

唔係佢做野慢 係因為你要補交資料
佢本身已經慢 你仲要佢出信催你補交
變相慢上加慢

如果想下年準時/早D可以收到錢 就要交齊資料
有冇人仲未收到第一期既車船 明明8月中收到grant 但到而家都未有車船
月結單嗰啲係咪都要?
緊係啦
第二期grand 幾時派 係咪一定係交學費之前有。
我都驚唔係 冇咁多錢比住先
11月頭交齊資料,打去問又話仲check緊,開學無工返搞到一身卡數,有無辦法可以叫佢快啲批? 錢銀問題真係搞到好低落⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞