19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔會嫁
死都將每個transaction 講得一清二楚
我year 1申請嗰陣佢連我賣遊戲Ac 得返嚟嘅75蚊都問我咩嚟
自此之後我連條仔食飯夾返錢,俾錢去開房呢啲detail 都寫埋落去
寫多好過寫少
thank you
有無新手懶人包
唔會
唔知你要申請乜
又唔知你唔明乜
咁點樣懶人包呢
點解你地依家咁麻煩
我4年黎都無逐樣寫清楚
我平時都有買野 eps個類
但係4年個主任都無問過我 一樣照樣full grant
你好彩冇遇到仆街主任撚狗
睇人品
佢淨係chur過我叫補交文件之類
有無人知non means 7月尾交齊文件幾時會過錢
起碼開學後啦
想問defer 所以唔洗讀咁多科
照申請左grant 自資學位佢照批左減三萬蚊後既全額
但兩個sem加埋讀6科 所以啲錢唔啱數
點同佢講返?
直接講 多左幾多錢
之後佢會叫你退返多左既錢俾佢
ps non jupas 入 ugc
第一次拎non mean

發夢發到屋企話唔畀學費
而家要拎non mean

屋企話知我申請唔切 可以畀住先
拎咗non mean要還返

想知

1. 如果自己畀完學費,但係non means幫我直接再交多次,咁我係咪要問間u refund?

2. non mean一年係分sem a, b 咁畀定係一次42000咁畀?
想問下佢嘅聲明點搞
問學院攞定點
我20號喺網上面遞咗表申請Grant
之後喺23號去咗mk交哂啲文件
佢依加仲係顯示我未交文件 咁我係咪唔理佢就得
yes 網上status壞
申請緊grant loan 佢要我報返一啲老豆嘅錢銀來源
但嗰啲係長者津貼黎 冇收據冇證明文件
應該要點做
係咪真係要每筆都向銀行申請補領文件
好撚甘喎學資贏係咪想玩鳩窮人
當你試過自己寫返啲支出同收入嘅聲明,佢仍然覺得有懷疑,要你比銀行證明文件都吹佢唔脹
我打電話去問佢話係上頭有懷疑唔俾過,所以要我比銀行證明,Boc一筆 $250
所以你盡量搵prove
仲有另外一個拎證明係$100一條,都係Boc
通常津貼唔係銀行記錄都會有寫架咩?
唔熟長者津貼,但儘量問返派錢來源攞返張證明批出津貼個document
想問同屋企個廢老老豆嘈左 佢唔肯簽名比我 咁係咪點都申請唔到tsfs?
要求文件話要 將成功 登記「學資處電子通 – 我的帳單」服務的確認通知書/訊息列印。
申請左 「我的政府一站通」帳戶,然後登記「學資處電子通 – 我的帳單」服務 佢要既連接編號於首次遞交文件時獲發 咁仲點係交文件前登記print佢出黎??
個code係通知書背面會有
唔係先有個code登記 先有確認通知書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞