19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
第一個係Grant,即係政府資助你呢年大學學費幾多,唔洗還,最多42100。(PS:如果你係非八大就唔好理最多42100呢句)
第二個係Loan,即係你今年可以問政府借幾多錢,有借有還。
第三個係subsidy,即係政府比幾多錢你做生活費,唔使還。
三個數係分開,獨立計嘅
Thx巴打
我係Asso嘅
第一個係咪叫學費助學金
第二個生活費貸款
第三個學習開支助學金
如果申請嗰個生活費貸款 係幾時開始還㗎?
仲有佢話分兩期 第一期大概係幾多錢
唔該你!
申請生活費貸款係由你"畢左業"出黎做野先開始計息+還錢

分兩期
姐係每期係學費除一半
let's say學費係42100
第一期:21050
ok明晒
Thx
唔該想問下學資處出咗封信叫我補交啲資料,deadline係尋日,但係我今日先拎到信,信上面話deadline前唔交佢會當我放棄申請打過去求情會唔會有得延遲dealine
正常應該可以㗎 我之前都試過話延遲deadline
但我唔係過左deadline
而係deadline前同佢講延遲
希望幫到你
好啦我聽日打去問下,多謝曬
我想問依個post有無舊生既人收到19/20學年既車船
屌佢老母究竟幾時出
Full grant 仲會唔會批loan?早排申請左到而家都無音訊
會批
你等下先啦
我屌佢老母啦
我sem都完埋(雖然係提早左)
仲未出到車船俾我

屌 好窮啊 自己之前返學搭車用哂自己既錢
依家又唔撚俾返錢我
9月25收到接獲申請通知書
到而家就黎60日 乜9信都冇
乜錢都未收到,資助嗰到未有消息,借嗰到今日先收到接獲申請通知書
下個月中學費deadline,無錢交學費
點解今年進度慢咁多
你幾時開始搞 我五月搞 十月交曬野 以加收到埋生活費貸款
收到車船未
資助九月搞,上年呢個時候咩都收到啦
學資處個網話搵唔到我的申請進度 咁係咪好正常?
想問下親戚借過錢比我 係咪一定要搵佢幫手簽名同書面解釋?

唔想煩到親戚
想問如果要exchange and defer d grant loan 點計
照有定唔俾?
係 要證明 除非你話搵唔到佢
如果話佢唔係香港 最多佢計埋佢借啲錢落我啲資產度? 寧願批小啲算
我本身都要寫呢份野但搵唔到借錢人 我打左去問負責我嗰個主任 佢話要自己寫份聲明書 寫返你搵唔到你個親戚 還錢個到你有冇證明?冇嘅話都要寫返低話你還左但用現金之類方式還 不過最好你都係打返去問一下負責你個case個主任咁做得唔得
如果未過數->應該唔俾
過左數->叫你還返俾佢

既然你都去exchange 佢仲俾錢你做乜
申請grant
收完確認信同一時間就收到信要同老母上學資走一轉
是咪預左唔批
車船津貼唔係自動申請埋? 點解唔見個數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞