19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇人過左21日都未收到non mean 嘅批核結果?
今年grant loan係咪轉左去旺角交文件?
Yes
唔刻晒巴打
請問有無過來人試過學資處要見呀爸呀媽?

尋日收到信話父母要上學資處見面,但我媽好唔想去因爲佢約既時間阻住佢返工

有無巴絲打試過呀?我好想知佢會問咩傾咩?
自己廢儲唔到學費呀媽又唔會幫我比,我唔想無書讀呀⋯⋯
問下可唔可以改時間?
但多數改唔到 主任大撚哂的
叫你啊媽睇下可唔可以唔返工/拎一日假 之類?

多數chok下你 睇下你有無報細數/報假數
佢要睇簿仔,咁應該會睇埋n年前d數
我媽佢借咗好多錢比親戚,起碼5萬以上。
會唔會叫我寫咩借據架?但借錢呢年事好似都5年幾前
未必睇埋N年前
或者佢覺得你今年/上年盤數有d問題 OR
佢有d地方覺得好可疑 想問清楚 chok下你之類

如果寫到借據既話 就盡量依家寫定
到時主任真係問起 你都可以俾到佢睇
好啦,多謝巴打既解答
但 最好同你啊媽依家夾定口供先
費事俾人chok多兩chok 乜都爆哂出黎
好多人都係咁 口供前後不一/對於某幾條數都唔知點黎 講左有兩個version既野
我會同媽媽上去,因為佢唔識字
而且我記得佢打過唯一一次黎係問有關細佬既野
其實佢d數好亂,我都唔知佢某d收入同支出點黎
有d數又無寫salary,應該係佢自己自僱人工出咗支票佢拎咗去銀行入票
有個frd住私樓,cash 200萬都申請到4成grant,點解住公屋冇錢都係得5成
Cash flow 學資處點會查到啊
學資處淨係睇你報既資料->e.g. 戶口 物業
你朋友無報咪查唔到 咪有grant囉

做仆街仔舉報佢啦
如果想申請non means有冇限期
上學資網睇
依家申請緊grant loan 唔知成唔成功
咁我應該等結果出再申請non means定依家喺non means deadline前同步申至啱?
grant loan會幫你自動申埋non mean
如果唔成功/只批一半 佢會俾埋non mean個金額你
到時你再去借就得
唔該晒巴打
佢話要交18年4月1嘅月結單
但係我網上理財19年7月先開通
所以19年7月前嘅月結單都冇
我19年4月之前都好少用張銀行卡
連交易紀錄都唔知有冇
咁18年到19年嘅月結單係咪一定要去銀行搞?
如果你個戶口係18年4月1 或 之前 已經存在
就必須要報戶口record
(如果係18年4月1後先存在 好似都要 我唔記得 你自己睇下)

唔關網唔網上理財既事
而係個戶口存在 就要申報
少用都會有記錄架
會有利息/手續費/其他之類 戶口幫你自動搞既少數

無18-19年既月結單
係一定要去銀行交
學資處唔收e statement的
就算你唔搞 佢到時都會叫你去銀行拎
咪又係煩 依家搞左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞