19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我有一年拎過15%,得6000幾蚊,dklm
好過無啦 個學資處都.. 你地知咩事架啦
佢地見到你戶口有1蚊好似見到10000蚊咁
non-mean 彌償人要合咩資格收入要夠一定金額?另外想問下如果我7月尾新申請就交齊文件
最快要幾耐先入錢
要有三個月收入證明 無記錯每個月收入夠幾千就得 但唔係好肯定 你可以打去問 佢係入落你學校account 正常開sem就有錢
但係學校要交錢啦喎 同學校講話未批?會唔會比左先再申請學校退款
彌償人提供的證明文件,包括: 他╱她現時在香港的受僱證明文件,例如僱主簽發並附有公司蓋章的書面證明、附有彌償人姓名及其公司名稱的卡片或工作證等(如彌償人為自僱人士,則須提供由公司註冊處發出的有效商業登記證及╱或公司註冊證明書副本);

他╱她最近三個月的收入證明文件,例如稅務局最近發出完整的個人評稅通知書、公司發出並附有公司蓋章的糧單(須載有其職位及薪金)、銀行月結單或存摺並清楚顯示有關收入(須連同載有持有人姓名及帳戶編號的第一頁)等;

他╱她在香港最近三個月內的住址證明文件正本。住址證明文件,必須由特區政府決策局/部門、公用事務組織/機構或商業機構發出的郵寄信件。郵政信箱、公共郵箱、轉交地址及學生宿舍不獲接納為有效地址;以及  他╱她在香港的工作地址/僱主公司地址證明文件,例如商業名片或僱主向他╱她發出的信件等

最快三個星期入錢啦(佢講)
我5月尾交
6月中收確認通知
7月頭收結果
收到結果通知書幾日就收到錢

我睇戶口
佢呢次係順便派埋波叔果2500
TSFS loan求問
頭3年都係用緊同一個彌償人 但佢話黎緊呢一年幫唔到我 但搵極又搵唔到其他人幫手

有巴打話可以寫信去長沙灣嗰邊申請豁免彌償人
但係應該點寫先最靚仔
散工無定額收入呢?
我之前係講個原因出黎 點解條友做唔到我既彌償人
講埋點解我需要tsfs loan舊錢既原因
(btw 當時我個case好尷尬 因為我唔係直接去長沙灣整 我係去搵follow我個case既主任 佢自動波幫我搞好哂 連form 簽名 之類既野都唔洗我填/簽 淨係寫封信講原因就已經批左錢俾我
我上面講左 你可以參考下
如果真係唔sure又驚俾staff 難為既話
建議你下個星期一打去問
想問下暑期工收入會唔會好影響grant
唔會, 除非你好高人工
仆街了 year 2唔記得申請fasp
係咪已經gg
5月尾申請fasp
6月頭收到申請通知書
唔記得check信箱結果通知書幾時出
今日收到錢啦
Gap year左1年 做part time平均都有萬5蚊1個月 屋企人同我自己户口都勁多過數record 19/20仲申唔申請好 早2年係full grant?
你上學資處個網 去搵cal機 佢會有一個日期俾你
例如:2019年3月31號前戶口餘額
你將你屋企既資料+個日期既餘額打哂落去
個cal機會幫你計 你應該可以拎到幾多成既grant

其實你照申請都無咩問題
因為 如果你1/4都拎唔到的話 佢可以彈你申請
想問下nlsps申請左取消 可唔可以再申請過
負責嗰個人經常性請假, 上年又中過家訪,四月申請到而家都未收到結果通知書雖然唔急,但申請左四年都未試過咁慢
依家申請得?
想問下生活費貸款如果過左期先交野洗唔洗補原因果啲 但佢封信前面就寫左8月頭deadline 後面又話結果通知書兩個月內 到底邊個先係
我係跟封信前面個deadline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞