19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
冇睇名個顏色講翻句sorry先

以為冇得extend搞到好緊張交唔到錢,等出證即刻apply
print份聲明書出嚟,喺適當位置簽個名,scan翻做pdf然後upload翻佢就得㗎啦
唔緊要每個書院apply extend嘅deadline都唔同,不過大約都係九月中左右除咗學費同宿費之外,fm應該仲要比一舊幾百蚊嘅按金、學生會費同埋ocamp費(如有)
所以無論如何你都係要自己過某啲數比cu
計計下讀U都唔少錢,個到幾千都仲比到
唔該曬絲打
舊生從未申請過tsfs 想問下而家先搞係咪都係收皮好過
有冇人試過合理解釋到
請問如果佢追問一啲櫃員機轉賬, 要求提供證明可以點做?
$58佢都要求提供證明問咗銀行拎記錄但係根本冇顯示轉賬去邊,上年四月嘅數阿媽根本唔記得。

可以點拆唔該晒
有無receipt?通知書?
乜依家咁嚴格架咩 我之前試過轉帳300幾蚊俾我老母睇醫生
都無事喎

你媽媽有無keep住張通知書?
有無機會拎得到?
銀行方面點樣講?
一係叫銀行出個證明俾你?<-你話學資處死人都要你提供證明 問銀行可以點算?
要還錢了最著數係咪都係分15年
分耐啲又會多左息
叫朋友補返張借據,wts 記錄,又或者銀行轉帳記錄
再冇就叫你老豆手寫一封信加簽名同學資處講同人借錢,之後你再喺老豆户口睇下有冇借完錢之後支出咗嘅記錄

利申 full grant年年批,屋企成日問人借錢
Non means係咪借幾多都得?想借黎做生活費 grant loan好似唔過
我都試過
你直接打返畀個主任同佢講返阿媽問人借錢食飯,乜理由都得,問佢仲駛唔駛proof
佢話都要嘅,就直接去銀行查返咩人咩公司轉入佢户口,問佢要個副本做證明,如果係用唔同銀行,好似查唔到
不過我單case係轉賬俾人,問銀行拎記錄冇寫轉去邊係咪正常?或者唔同銀行顯示唔到
曬咗錢問銀行拎記錄結果根本冇顯示唔轉咗去邊,得個吉決定聽日去銀行問佢
多謝你答我
你要問銀行攞嘅唔係普通支出收入嗰種,而係轉帳到咩account,要有埋對方户口number 同名嗰隻,唔特登講佢當你係月結單
btw counter多數都唔太清楚,要問入面經理先知
明白
見啱啱有巴打答咗你 我想補充小小野
我都試過你既情況,又係關於戶口轉帳問題(好似係)
初初我都以為要問銀行拎statement,點知原來個statement唔出對方名同對方既銀行戶口資料 問返主任原來佢話叫我去櫃員機入對方既戶口 影一影低佢個戶口號碼同名寄比佢就得

所以我覺得你要問清楚你個主任,同佢講銀行比你既statement唔符合主任想要既要求 問佢可以點,我覺得好聲好氣佢都唔會為難你既
我都打過去幾次先行到去要去銀行拎statement 嘅地步,個主任話唔係我想難為你,係上頭覺得唔懷疑所以要我俾proof。咁我聽日打咗電話俾佢先去銀行啦thx
想問下non mean係咪唔難申請?
交齊資料就得?
諗住咁低息,借嚟投資
屋企人比返舊錢我
你寫咗朋友借錢,再寫下你屋企有幾窮,1萬蚊佢最多當你係額外收入,咁少錢

一係你好似我咁都得

我之前屋企每個月都問人借5,6千,因為全部係轉帳,嗰啲我要去銀行逐份50定100蚊去印返咩人轉入户口,加埋好鬼貴
我依家用梗中國銀行,但我想取消個戶口佢,咁我應該
1.等佢出埋SemB個grant loan先取消
2.依家就取消(咁我SemB既grant loan會去左邊?)
3.等佢出埋SemB個grant loan先取消,然後依家開定個新戶口for 下年用?
麻煩哂
唔好搏
打電話問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞