19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
好麻煩
一陣話你個名簽得唔似其他簽名
再簽多次
利申:試過 佢都on99
想問下有冇巴打老豆老母離婚又申請過grant loan?
如果係咁要點填?

我唔係同老豆老母住...定去office問會好d
non means
9月先開學
想問而加開放左申請未?
我就係成功既例子

我去之前 打電話問清楚問好哂 要乜野文件
我再準備 double check
拎哂所有正副本去 需要/唔需要 都拎哂去
(因為如果去到現場 佢唔需要既 而你又提供左既 佢會俾返你keep)

當時個老女人諗住留難我 佢話我老母個簽名唔一樣 差少少
又問我做乜個月結單會有pie chart 又話點解月結單會淨係得第一頁有戶口number 持有人姓名
我係現場到屌佢老母 後面勁多人望住我
我:我點知 依家銀行整到係咁樣 咪咁樣囉 你唔信你自己打去銀行問

跟住佢又問我 點解無6月個張月結單
(因為當時我係7月10號去交loan文件 我個deadline係7月13)
我:因為我間銀行 係每月既15號先會寄月結單黎 咁我都未收到6月個張 用5月個張都唔得?又係你地話最近3個月月結單就得 我又未收到 但係你地又趕住deadline 過左deadline先交申請既話 又話唔批又依又路

佢俾我屌到無聲出 去左問大粒野得唔得
最後佢話得 收哂我所有文件
最近上星期已經收到錢
你自己上網check下係咪好難

non mean就開放左申請
grant唔知 自己開學後再check

(我最近睇 grant都係要等開學後再有公告)
感激
想問問填屋企人戶口係咪要填曬所有銀行戶口同交曬所有存款record 定係求其填一個銀行戶口就得?
唔好意思第一次申請 唔係好清楚
淨計老豆+阿媽嘅人工應該有100% grant (冇其他資產)
但係我老豆戶口有好多不明來歷幾萬蚊嘅數轉出轉入, 佢應該比唔到證明文件
咁係咪一定冇grant
7月尾 8月可以申請架啦
無學生證 有學費單就得
填哂所有銀行戶口
佢會有個time range俾你 係上年-今年 一年內既存款record既就得
要解釋 筆數係邊到黎 點樣黎 之類
佢一定會chur住你 叫你交證明文件俾佢
如果轉出轉入 應該會有record係月結單上面
有無對方(收款人)既名/公司title?
可唔可以叫對方幫你簽名 證明筆數係對方俾你老豆?

我有個朋友係 拎唔到既證明文件 就上理民府宣誓

你參考下
或者到時follow你case既主任會教你點樣做呢
唔洗太擔心
你只要好窮好窮好窮 1/4grant都會有的
唔該晒
小弟讀中大,想問下巴打們如果有宿,第一期交學費個陣係non-means個到會cover曬定淨係就咁得42100/2個一部分
想問下借生活費份form係咪連埋結果通知書一齊寄?記得上年好似係寄比我自己填借唔借,但今年又冇
non means淨係cover學費,唔包宿費
姐係到時我交錢個陣就淨係唔洗比學費個part住?
[member]巴打我估你係咪今年fm,未攞到學生證所以未apply non means?
照道理non means筆錢如果批得切嘅話就會自動轉帳去院校,唔會經你手。如果批唔切嘅話,一係你申請extend個deadline,筆錢就會自動轉去院校。當然你手頭上可以比住sem 1學費先嘅話,non means筆錢就會落翻你account度。
[member]
生活費份form要自己上網print出黎再去長沙灣
你結果通知書只會show你可以可以借到幾多金額既生活費
唔該巴打22號先出學生證所以先未apply
sorry好多野問,一般學資處要批幾耐
加唔到密7咗添sorry 到時如果筆錢批唔切比你,你要同college申請extend學費deadline先可以唔比學費住。如果冇申請extend,你又唔交嘅話,你藥罰$200㗎
我係絲打我做fm嗰年一攞到學生證就apply,但係去到十月先批到舊錢所以記住mark實mass mail申請extend啦!!!!!
係fm year煩啲,舊生嘅話跟足學資處deadline,一般都可以喺交學費deadline之前攞到錢
Sorry 睇到好疑惑 咁如果我無電子證書簽署 咁係要點交?要全部文件親身去交定係都可以繼續上網搞
印哂出黎 身份證copy 剪落黎痴落份文件到
月結單複印
搞好哂入落個A4 size 牛皮公文袋
拎去郵局寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞