19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
升year2
依家申請grant loan仲嚟唔嚟得切
Non mean過咗deadline先交表
封解釋信應該聽日交文件時交,定等佢出信話收到申請先交?
封信hold住先
我係deadline之後先交
跟住過兩星期有確認通知書
無叫我交任何野
開左學之後再留意下學資處個網
當係新生咁申請過 大約係9月頭/中
如果要接受tsfs loan既話最遲要幾時搞,因為我後日要離開香港一個月,返黎仲搞唔搞得切
封信好似有寫 60定唔知90日 你睇下 唔記得係正面定背面有寫
有無人5月中補交過文件( grant loan),但已經收到確認書? 我等左成個月都無
我唔知算唔算
但我係收到通知書先補交文件
我5月尾收到通知書 跟住我6月頭先寄補交文件
我都係5月中補交過資料 依家都未收到result
拿 搞清楚
佢通知書 同 最後result 係兩樣野黎
如果你已經收到通知書+已經補交左資料 而佢又無再寄信俾你 = 證明佢地批緊

如果你未收到通知書 但係又補交左資料
= 佢地拆緊/未拆你封信
又或者 = 佢地拆左你封信 處理緊 好快出通知書俾你

如果你驚既話 可以打上熱線俾你name and hkid俾佢地check
通知書我收到啦 差最後result未有
我同上兩年都係4月頭open application嘅時候就交 就算補交資料都係6月幾號就收到result 今年咁耐都未有
check咗電子通話processing 下星期都收唔到就打電話去問
年年都唔同時間 唔好咁心急啦
等下先啦 又唔係依家就要交學費 除非你好等錢洗
但助學金筆錢都唔係好多

我想講既係 電子通壞架 我三年黎既申請 佢全部都係寫緊處理中 直到依家都係

你聽日打上熱線問下啦
唔關幾時申既 咁佢地拆信 睇信 再處理都要時間
又唔係淨係處理你一個case
收到通知書就等多陣啦

我有一年都係5月申 成8月尾就開sem先收到result
想問下行政費係幾多第二次申請但係唔記得左
收到通知單成個月
但冇曬聲氣 幾時會叫我補交資料or出results
如果你無文件漏
result應該2-3個月內就會寄信俾你

如果有文件漏
佢應該好快會再寄信俾你 叫你補
岩岩收到通知書了
話說之前抽到做家訪,有D文件要補交返。我喺6月中已經交返咗補交文件比家訪嗰邊,但到尼家我打去問佢地仲話我既case應該交接中,所以未有主任接手我19/20既case。我想問下各位巴打尼種情況係未通常都有排等,我擔心到要交學費既時候仲未出

sorry for 1999
今日岩岩係ive 註冊 8月頭交多皮幾野學費
依家申請Non mean 8月前會唔會批到
未試過 但當時俾人查戶口個陣 係舊錢已經批左俾我
如果你驚交學費既時候都未俾錢你 你可以同你學校defer學費
唔會無得defer 你問下就有 間間大專/大學都一定有得defer學費
如果無既話 叫你學校自己問學資處拎
申請咗non mean先,之後再向I大申請defer payment
有無人收到sem b hall grant?
真 真係好慢
我第一年申請 出左d意外
因為第一年申請根本唔知無做野既屋企人都要交稅單
跟住學資處就俾封信我 叫我去灣仔稅局拎稅單
但係當時稅局個幾條死八婆就話唔拎得
搞足兩個星期先拎到

最後差唔多sem B 差唔多完 大約3-4月先收到學費既第一期錢

啊個位巴打 你真係defer學費啦
我個陣defer到學校直接出埋無限期defer俾我
其實學校個邊真係明 佢地有record 知你有無收到學資處筆錢
唔洗咁擔心 愈窮愈有書讀
佢地唔會因為你無錢交學費而踢你出學校架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞