19/20 Grant loan, Non means 討論區

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
開學之後 上學資處個網check自己院校幾時開始 幾時deadline
學校唔會提你幾時申請 自己留意下
唔同大學/大專個deadline會有唔同
多數都係開學之後就有得申
deadline就10月左右
我今年係咁:
我老母張工作證(有哂工作地址)
稅單(一年個種 稅務局出的 有公司名)
糧單(每個月個種 有公司名同地址)
最近三個月既月結單(有我老母間公司出糧個戶口title)
得稅單有啲豆泥餐廳乜都無
um... 咁有無咩印象你上年係交咩文件上去?
或者你聽日打電話去問下應該點樣寫封信?
想問我本身讀緊asso 申請左non-mean 但啱啱jupas放左榜黎緊讀ugc 如果我將我個申請取消然後黎緊新生再apply Grant Loan咁得唔得?定係我正係可以填轉學校個份form 唔該曬
想問下
我今年第二年借
交齊資料已經差唔多兩個月仲未收到信
係咪啫係借唔到
有冇上電子通睇下申請情況係點
我都未收到
non mean?定grant?
等多陣 始終依排個正苦都多野處理
如果驚既話 聽日直接打電話查詢你個case

btw 就算失敗 都會寄信通知你 放心
想問下其實係咪每一年都係同一個aco 處理自己個case 架?
年年都會唔同 都係隨機分派
睇你遇到好人定癲佬
今年個ACO處理得極慢,因為佢經常請假,其實有冇機會轉人
唔知 你可以打去問
未試過咁既情況
想問申請人嘅part time 收入係網上申請書邊一步打
同埋part time收糧個銀行戶口取消左仲洗唔洗申報thanks
我自己就喺最後一步寫低自己兼職收入講一講聲同交糧單/稅單比佢,本身申請人收入唔會計算資產。

第二條問題我個人認為就最好報埋啦,但又係喺最後一步同佢講幾時cut咗同埋提交返證明文件
我有興趣知有無人交貸款文件可以一 Take 過??

我要帶埋屋企人去先得。。
份文件要填英文但係我寫左中文
我可唔可以直接隔離寫番英文
咩都冇塗改係咪就唔洗簽番名

禁樣冇簽名中英對照佢地收唔收
唔想再搵個fd幫我簽番 好煩
寫到咁花就用第2份啦
我申請果時都因為寫錯用左幾份
我淨係寫錯名個度
淨係個名中英對照得唔得
唔想因為禁拎去俾人簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞