[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔該巴打咁我唔特登拆番cpu出黎check了
見好多巴打買Fractal Design系列機箱
Antec NE550G
FSP HYDRO GD 550W
牙石maximus extreme eatx版用咩機箱好
evolv x夠唔夠放
水冷用h150i定信仰上龍王360 行9900k
人在外國想砌部機普通文書用 Budget 5000左右
跟住悠二個list砌得唔得?

CPU Intel® Core™ Coffee Lake i5-8400
Motherboard ASUS PRIME B365M-A Micro-ATX
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19 數量:2
HDD Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
SSD Kingston A1000 240GB M.2 NVMe
Case AeroCool Cylon RGB Window ATX (三風扇版本)
PSU Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze

不過有啲嘢係newegg搵唔到(Motherboard同PSU)
依隻牌子不好的嗎,我見上一個巴打冇話啲咩,係咪要轉一轉牌子
想問coolmaster 機箱前面個logo有冇得抆走
想問coolermaster 機箱前面個logo有冇得抆走
MSI RTX2080 Ventus 8G 一定要v1

v2係cut cost
55度就是但喇
A12x25兩舊幾一把
咁講完你會唔會覺得抵玩
有冇巴打會幫手走線/有走線教線
砌完新機
發現人地砌機走線走得好核突
成個背板突起晒
Thanks
岩岩係YOUTUBE到睇片 先見到間CGA幫人砌埋機
但係果到買係咪會偏貴?
搵笨
Thanks巴打,
因為睇飛馬v1售罄, 其他網睇無寫v2應該係v1?
唔一定,一定要問清楚係邊隻
唔係的話好易做水魚

新砌ITX試掛機
Ryzen 2600
用緊h100i pro
感覺部機散唔到熱
用緊咩 case ?😏😏
Max 50度好熱咩
試下aida 20分鐘睇下幾多度
Neo mini 210G
我想講
之前用atx箱
未試過咁熱啫
應該有位加散熱風扇
不過你個温度正常

我想知應該點擺風扇先做到最好的散熱
你上去同世界冠軍講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞