[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咁勁 咩RAM嚟
點睇呢個list?
i7 9700k降做i7 8700但2070升做2080

CPU
Intel Core i7-8700 Box
主機板
MSI Z390-A PRO
記憶體
ADATA XPG D10 DDR4-3200 8GB BLACK
ADATA XPG D10 DDR4-3200 8GB BLACK
顯示卡
MSI RTX2080 Ventus 8G *V2*
固態硬碟
Samsung 970 Evo Plus 500GB
硬碟
Toshiba 3TB (DT01ACA300)
電源
Antec Neo Eco 650 Gold
機箱
Sharkoon TG4 RGB
散熱用品
Antec Mercury 240 RGB Watercooler
Pegasus Basic - 組裝電腦,五年自攜保養檢查
總計
唔水冷唔擴充 點解推薦ATX
因為ATX 多一個選擇 可以俾你揀ATX或者MATX

但係MATX就限死咗得MATX

另外ATX底板 可以配大部分塔散 唔計頂RAM嘅問題(高度)(其實係機箱問題)
MATX 如果配某啲大型少少嘅塔散 例如165cm嘅 U14s 就會頂第一條pcie
限制咗塔散嘅選擇
2080 唔好用ventus 除非你唔怕熱 接受到80度嘅話
我都認得你喇巴打 見你咁堅持用k u以為你識超頻
你宜家用8700但又用z板姐係點
當你唔超頻算
8700可以用 板用b板 ram用2666mhz
上2080 剩低嘅錢你鍾意嘅拎嚟upgrade其他parts/玩下rgb/儲起佢都得
Nh d14會唔會頂? 佢係咁話
Nh u 14ds 無貨 d14仲好
D14舊野嚟 有得揀我會揀U12S U14S D15 D15S
同埋U12A(唔頂 快啲買)
無貸可以點
底板係咪用b360? 見其他砌機list都係建議呢個
ram用3200mhz但係8700最後得2666mhz功力?

如果用B板 ram最多行到2666mhz
如果你用z板 冇錯你係可以行到3200mhz甚至超頻條ram
但俾多幾百蚊黎提升嗰幾fps 你可以google search 2666 vs 3200
值唔值就見人見智
你嗰塊z板仲要係平既z板
用料未必好得過b板
唔記得講Z板上3200mhz ram都要超頻
所以前提係你要識入bios超
最後一個
睇完2666 vs 3200就咁睇好似分別唔大
睇黎最直接行得更快真係上更勁既gpu
執過新LIST

CPU
Intel Core i7-8700 Box
$2460

主機板, 追POST講用b360 想問係邊隻版本?
MSI Z390-A PRO
$1000

記憶體
G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz (F4-3000C16S-8GISB)
$335
G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz (F4-3000C16S-8GISB)
$335

顯示卡ASUS ROG-STRIX-RTX2060-A6G-GAMING
$3170

固態硬碟Samsung 860 Evo 500GB
$594

硬碟Toshiba 3TB (DT01ACA300)
$505

電源Antec Neo Eco 650 Gold
$650

機箱Antec P110 Silent
$748

散熱用品Noctua NH-D15
$640

總計$10437

Budget大約10K, 打機(total wai, hoi4, gta, witcher),
唔需要RGB之類, 想散熱好啲同靜啲, 注重打機畫質同散熱, 想問有咩要改改?
另外之前問有巴打話2060不如上2070, 但見三風扇版本例如ASUS ROG-STRIX-RTX2070-O8G-GAMING 已經要$5150, OVER左Budget, 想問2060真係唔推薦?

幫幫手睇下求教, thanks
2070不如上2080
2080不如上2080Ti
on99 budget係咁多就咁多㗎喇
不過你cpu換i5-9400f就真係可以上2070
淨打機嚟講9400f夠做
散熱就睇你個機箱design同風導design
b360揀返atx size 易散熱
e.g. asus b360 g/h/f都可以
8700配Z390 供電好D 全核行到高頻D
睇你去邊間鋪頭買啫 無貨都可以訂貨
大佬 如果佢想玩高頻ram嘅
就一定要Z板架啦
同埋想用靚啲嘅b360 不如買塊入門Z板
啲料又好啲 價錢差唔多 又可以超ram
點解唔超U 唔揀得Z板先?
買塊平嘅z390 超
8*4 行到3466 c14表示
Msi m7 x470超ram好勁
Bios update下
支援性高返好多
d80
8400配緊z370超ram,有平買平
呢幾日天氣熱打BFV 窒機,
SAMSUNG EVO+ 1TB 58度
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.4.2d3a5886Uygfn9&id=565927293568

加呢個散熱好唔好? 有冇介紹

舊機拆左兩把風扇, 如果加埋去機頂應該應該抽風入 OR 出????

可以用咩軟件MON 住打機時溫度同其他數據???

I7 6700
16GB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞