[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
RX570 本身就是清貨卡 同埋有好多唔好嘅地方
如果唔係佢平同之前有game 送都唔係用佢
同1650比較
570雖然效能好啲 大家有少少差距(唔知之後optimization會唔會好啲)
但其實佢相對比較熱 同食電大
1650 唔駛插電 又唔熱 我覺得係好大優勢

可以攞出嚟俾人自行選擇囉
又唔係限死一定要570 或者一定要1650嘅
四條RAM本身就已經好影響高頻率嘅穩定
大膽假設講句 就算四條上到標稱4266
你點校CL值都好 一定會炒
16G samsung b-die 得雙面唔係更加影響高頻率嘅穩定性?
降完壓好好多了
Btw訂左個開放式架,唔搞咁多了
1. MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC (WiFi)
2. Corsair RM750X
3. i7-9700K 3.6GHz 12M Cache 8 Core 8 Thread LGA1151
4. Samsung SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 500GB
5. ADATA SX6000 1TB
6. Corsair H115i Pro
7. MSI RTX2080 Gaming X TRIO 8GB
8. G.SKILL TridentZ Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 3600 F4-3600C16D-16GTZ
9. Lian Li PC-O11AIR RGB
List有冇問題
另外 o11 air包唔包風扇
同埋使唔使加多D風扇
如果加風扇用邊隻
好 gogogo 係怕無機箱
如果無define mini c 要唔要P8好
我打lol in game gpu clock speed 長期under 1000, 9成時間都係600-900
正常 單面 die 易超D 雙面die 比 單面 die 複雜 ( 留意ITX 平台 反而冇問題 )
建議 3600cl16
我都查緊呢個方法行唔行得通

另外我本身都諗住屌隻MX500 500gb
不過而家海鮮坊都做緊535一隻
諗緊屌唔屌隻Team L5 Lite 3D 480gb黎試
一隻都唔駛四舊水
好似幾抵玩
定要p15s好
P8 atx 黎
你唔係唔夠位 本身做咩諗matx list
無呀 純想要define 防陳好
想問多聲 條list啲位置風冷放位無問題嘛?
機箱個蓋合到架可?
我知單面易超,亦知四條難超過兩條,但 google 咗成晚都未決定到 2x16 or 4x8 好... 出面個個 post 講法都唔同,有啲就話兩條雙面點都好過四條單面,有啲又話單面優勢更大

同埋我個情況係 ryzen + 32gb ram,而 ryzen 只支援 dual channel,如果隊四條落去實際效能上係咪會差過隊兩條?譬如4x8延遲上係咪會慢過2x16?
可唔可以打返塵字
唔識打呀 巴打 唔好意思
等你打左 我google先識
你打咩輸入法
純粹防塵好 但提你隔塵網都係要清塵呀
同埋防塵好出名嘅好似 silverstone
唔sure
速成 個機箱size睇過ok 嗎
風冷專家
係咩
比 corsair 3200c16 果個 timing 來
今晚比個 data 你做比較
Define mini c 唔差
入風同隔音
驚個風冷太高身 cup唔到蓋
我仲用緊u120e
用左應該近十年
u12s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞