[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
係咪主板如果有膠片會放唔入cpu

其實我唔驚主板有膠片,最多開唔到機姐,但散熱同cpu之間如果有塊膠片,我個cpu實燒

計埋windows10,$860
埋單都係8300到so good感激2位巴打解答
Thank巴打,想問RAM洗唔洗轉做啲16G kit ram? 有無推介?
(例如ADATA XPG GAMMIX Z1 DDR4-3000 16GB (2x 8GB) 或者
G.Skill DDR4 Ripjaws V 16GB 3000 Mhz)?

最後想問仲有無咩嘢加減?定已經OK Thanks

CPU Intel Core i5 9400F Tray $1255

主機板 MSI B360M MORTAR $670

記憶體 G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz (F4-3000C16S-8GISB) *2 $335 *2

顯示卡 ASUS ROG-STRIX-RTX2070-O8G-GAMING $5150

固態硬碟 Samsung 860 Evo 500GB $594

硬碟 Toshiba 4TB (MD04ACA400) $690 (追POST睇返話3TB果個唔好就轉左)

電源 Antec Neo Eco 650 Gold $650

機箱 Fractal Design Define Mini C - Black $638

散熱用品Noctua NH-U12S $398

砌機人工費Pegasus Basic - 組裝電腦,五年自攜保養檢查 $299
總計$11014
2070???
之前星期日問嘢半個鐘就有回覆
貴正都咁少?
明白,唔該晒
錢多 底板可以轉 Asrock z390 phantom gaming4
一黎 ram可以超到上3000mhz
二黎 第時可以upgrade cpu
補三四百
我用緊 970 evo plus ,平時都55度左右,巴打有冇咩散熱片推薦,rog b360f 送隻散熱片係咪夠做?
mobo 個塊你打開個socket放cpu裝返好之後應該會pop出黎,你攞走佢就得

至於你話cpu透明膠片我估你應該係話散熱器上面同cpu接觸個面有塊保護膜

如果你係intel stock cooler 應該無呢個問題,同埋佢連散熱膏都幫你搞好所以你直接裝落去其實已經搞掂
技嘉板
默認用唔會出事既...大概
四季巴打, 2070要轉?
覆了砌機連五年保 200only
俾多幾舊有 msi ventus 2080
v2不了
反人類bios

bb
錯post
好過ASUS ROG-STRIX-RTX2070-O8G-GAMING 三風扇?
2070 2080啲太多版本唔識分, 以為三風扇係散熱好啲
antec neo ceo 2 $450
睇你雖求大唔大
其實1080p 2070 玩 triple a title 全開都可以keep住90-100fps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞