[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
2080勁過2070
所謂全開係較哂最高畫質?
係, ultra setting
戴番個頭盔先, 實際performance 其實隻隻game都唔同
你上youtube可以搵d benchmarking video 做參考
換埋張顯示卡 跟住隻牛再加大d
金雞office星期六日唔開
果日旺電無生意
2080ti勁過2070
其實cpu同ram會唔會都有份加打機fps?
......
牛轉corsair sf650
ram用corsair lpx
cpu cooler轉h60 2018
隻牛無問題
純碎想你留番少少headroom
咁你遲下加張勁d嘅顯示卡都無問題
我有盒全新EVGA 120MM AIO, 有興趣留TG
NH-U12A咁多位點睇
JUMBO賣780屌唔屌得過
岩岩覆左我 有埋報價單 你地又錯了
Fractal Design Define C Tempered Glass ATX $     788.00
Samsung 970 EVO Plus Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 $      890.00
Noctua NH-U12S 120mm SSO2-Bearing CPU Cooler $      399.00
ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16 ( Samsung B-Die ) $   1,240.00
Intel® Core™ Coffee Lake i7-8700 $   2,499.00
ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 2070 OC Edition 8GB GDDR6 $   5,120.00
ASRock Z390 Phantom Gaming 6 ATX $   1,415.00
牛有隻EVGA 850 G3

萬三樓下唔一定要RGB
打機 1080 144 會執相剪片
條list有無咩要執
呢個好野黎
有閒錢就買
無就落過去
用返張650TI 我就覺得無咁好
650TI 無支援VP9 decoder
代表睇片嗰陣會係CPU軟解 由CPU處理影片
你睇youtube 1080p 2k片嗰陣 都會食緊CPU使用率
所以我覺得無咁好

如果一定要用返650TI嘅話
不如降去i3 8100
一嚟有UHD630 內顯 彌補VP9 decoder 二嚟慳啲錢
三嚟我估你文書睇片應該用唔晒9400F效能啩

火牛嗰邊 你傻咗咩
十年前嘅火牛都仲攞出嚟用
梗係要換啦
我默認咗用新火牛 可能你睇唔出
我指係 你可以揀啲比NX550再更加好嘅火牛(最好啦)

你揀嘅ADATA XPG SX6000 Lite 可以自己google數據
我好人啲幫你嗰懶人揾埋 都唔明嘅話 自己再揾下開箱 評測啦
http://www.xpg.com/tw/specification/597

唔係要換SSD 而係加多一隻SSD
點解好似覺得同一時間只可以用一個SSD呢?
啫又係儲存裝置有得用 梗係用埋啦
當然你可以用唔買新SSD 繼續用返舊SSD 但係系統就一定要重裝(格式化)
你想要快啲定慢啲 容量大啲定細啲 自己諗啦
用開電腦嘅話 自行評估啦
(有得快梗係快啲 有得大梗係係大啲 有錢就得架啦 但最重要自己用啱囉)
唔係間間舖都齊款, sf600就600W
睇你用得到幾多
冇冇550w-650w 模組牛推介
Budget 600, 越平越好
Thanks咁多位巴打,
MSI RTX2080 Ventus 8G 仲有個係V2版本, 係咪都一樣?

見好多巴打List用RAM係啲一千幾蚊左右16GB KIT (2x 8GB), 有無大分別?
我List原本係G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz (F4-3000C16S-8GISB) *2 , 值唔值得去換做一千蚊左右厘啲 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞