[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Antec NE550G NeoEco Gold AN-PS-NE-550G 550W 80Plus Gold

Crucial MX500 M.2 500GB CT500MX500SSD4 2280 NGFF SSD

MSI �L�P B360M BAZOOKA B360,DDR-4,LGA 1151,USB3.1 Type A/C M.ATX M/B

Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2A2666C16R DDR4 2666MHz 16GB Kit (2x8GB)

Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

MSI / �L�P RTX2060 VENTUS 6GB GDDR6 OC Edition

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX

箱 sharkoon s1000 w

開機冇畫面
重插ram display card ssd 都冇反應
全部風扇有轉 display card都有
開關燈有著

有冇人知咩事
一樣冇影
asus 240mm aio
有冇插錯窿呀
插去display card嗰port到唔係主板
兩面都插都係冇影
我用hdmi線
唔知佢仲有3個窿有咩用
我用轉接器 一插就識得轉畫面
只係冇影
亦都有試過直插mon
360啦
Over budget了
照計全新好少機會會壞 多數係插錯/唔實
你呢款MB有冇debug led
有嘅話睇下咩事再去返msi睇下
有個ez debug led 冇見過佢著
咁有問題喎
我都係用msi
佢個ez debug led正常4盞燈都會輪流閃一下
全部冇問題先會熄
如果有part有問題就會停響嗰盞燈到
唉二手ddr3 ram 咁貴
大部分都要一舊水
咁似壞板
打左比珍寶 聽日拎番d野去check
火牛24針腳點拆??
凸起個位唔似禁到落去
用力又拉唔到出黎
唔想整爛
抆到了
你出到ace點比
我得MSI Z370i,同ASRock Z390

其實判斷邊個組合最好,係咪都係睇呢條式
17*1000/4500 = 3.77ns
個數愈細愈好,之後再試穩定度

終於買左display card,可以睇片了
終於可以玩minecraft了
用過MSI Z390I表示實係好勁
同一對ram,係MSI上到4500c19
去到gigabyte只可以4000c18
諗起都開心
最盡喇
4500c17其實係免強開到機跑左分就藍月球
16*2
雙面die真係好難超呀
其實係我唔識超sorry
V2黎?
1000w買咁大
用用下電腦突然 freeze 要自己 reboot,半個鐘內出現兩次了,淨上網都咁,唔知係 RAM (OC: 3066 CL14 @1.4V) 定 CPU (PBO enabled, voltage offset -0.1) 問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞