[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
原裝cooler冇野搣
mortar夠你用
星期日
鬼有人覆
jumbo個網唔係有寫299咩
問左,無人認
你又暗人
珍寶唔開星期日架咩?
比左好多次喇,比多次喇

AMD 2nd Gen Ryzen 7 2700 YD2700BBAFBOX 8C/16T, 4.1GHz, 20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler 2038

MSI 微星 B450M MORTAR B450, DDR-4, AM4 Socket, USB3.1 Gen2 Type-A/C, M.ATX M/B 670

Samsung 500GB 970 EVO Plus M.2 2280 MZ-V7S500BW PCIe 3.0 x4, NVMe 1.3 SSD 固態硬碟 875

Fractal Design Define Mini C FD-CA-DEF-MINI-C-BK (黑色) Micro ATX USB3.0 中直立式機殼 638

G.SKILL Flare X AMD Ryzen F4-3200C16D-16GFX DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 黑色散熱片 1040

MSI / 微星 RTX2060 VENTUS 6GB GDDR6 OC Edition 雙風扇顯示卡 (DI-N2060V6) 2999

WD Blue WD20EZAZ 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD 385

ANTEC NE650C-BR NeoEco2 650W 80Plus Bronze 火牛 499

Noctua 貓頭鷹NH-U14S CPU Fan HK$ 500
佢單純問砌機費幾多
電腦白痴,想問咁多位巴打。

想買部for打fps既遊戲。射擊遊戲,主要打apex,pubg,等有時都想電下啲大作,例如有戰地同 生化危機

budget1萬留下,屋企有個 華碩螢幕144hz 1080p

唔需要直播,只希望打槍game,可以穩定維持到過100fps, 畫質可接受到全低。
冇任何 牌子信仰,唔識超頻果啲嘢。
感激
Intel冇的,amd有?未砌過唔知
底板一大塊蓋遮住釘腳,裝cpu果時一定會拆的
i5 9400f
B板
16G ram
500w 火牛
火牛、底板唔好買太平,其他有平買平
收到巴打b板姐係點? 牌子呢
牌子黎?
單純問砌機費only

依張ok嗎巴打
B450比amd用的,轉b360
我想問問 手提電腦可唔可以額外插keyboard控制開機?
我想將額外買個mon同keyboard
插落部laptop度
然後將部laptop攝埋係個mon後面慳位,靠keyboard 開機
好我買條試下
Set kb開機應該得
再唔係就自己拆開機係底板飛條線出黎開開機
上網見有人講過有d有,係貼住散熱器果個位,但我冇留意
收到感激巴打
等我買返黎自己學下 砌機先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞