[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Corsair
Intel 6 Cores 12 Threads Core i7-8700 Coffee Lake (3.2GHz,12M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 HK$ 2460

MSI / 微星 RTX2060 VENTUS 6GB GDDR6 OC Edition 雙風扇顯示卡 (DI-N2060V6) HK$ 2999

MSI 微星 B360M MORTAR B360,DDR-4,LGA 1151, Intel GbE Lan, USB3.1 Type A/C M.ATX M/B HK$ 690

<SSD>ADATA 1TB XPG SX6000 Lite M.2 2280 ASX6000LNP-1TT-C 3D TLC PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD HK$ 888

Fractal Design Define Mini C FD-CA-DEF-MINI-C-BK (黑色) Micro ATX USB3.0 中直立式機殼 HK$ 638

ANTEC NE650C-BR NeoEco2 650W 80Plus Bronze 火牛 HK$ 499

Noctua 貓頭鷹NH-U12S CPU Fan HK$ 400

Kingston HyperX Fury HX426C16FBK2/32 DDR4 2666MHz 32GB Kit (2x16GB) 連黑色散熱片 HK$ 1770

總數: HK$ 10344 更新
咁樣啦
太貴就9400f同cut cpu cooler
antec p6 平多幾舊
又唔係話太貴, 不過我平時都係玩D 單機game, steam 個D 雙點醫院個類同 Fallout D 舊作, 因為我本身用緊部 i3 機冇乜玩咩靚game, 上網睇片多, 係執下相/PS, 所以冇乜諗勁 display, 另外我自己會插返隻SATA 落去
諗住就咁set 左1皮執過套機連printer (要雙面scan/印) 比自已玩下同屋企D 小朋友用
宜家買2060仲有無game送?
想問下其實唔超頻的話 C16 同 C14 分別係咪唔大

我見價錢都差幾遠下
請問下ds418定ds418j邊個底玩d?
值唔值俾多幾舊水?
請問下ds418定ds418j邊個抵玩d?
值唔值俾多幾舊水?

打錯字
一般打機用唔會
今日終於知MSI超ram有幾好
同一對aegis 3000c16 的2*8gb
ASRock z390,只係去到3200c14
MSI Z370可以去到3333c14
個優惠好似做到4月頭就完咗
想買RX570
應該買4GB定係8GB呢?
遲下可能換2K mon
1440p mon + rx570 打機?
不如儲多d錢先?
機箱 sharkoon s1000-w
板 msi b360m bazooka
牛 antec ne550g neoeco gold
display card msi 2060 ventus oc

風扇有個插頭插邊個?
底板system fan個位係4針 插唔到

火牛條sata線有3個頭 洗唔洗插曬?

火牛條pcie有兩個頭 洗唔洗插曬?

唔該
用幾多插幾多
1. 二揀一 一係用主板4pin俾電 一係用火牛獨立大4pin俾電
2.3pin都可以插主板4pin位 對返啱嗰防呆位就ok
3.就用就得 最好唔好插哂 分開供電 當然插哂就走線方便
4.唔洗 除非你有兩張display card
4GB夠 呢個級數 比6GB你都用唔哂
唔該曬
2k 用570 玩唔起
2070 at least
2060都ok
2k60既話
開低d 可解決一砌
Asrock 勁左中價主機板
壓到9900K有突
師父唔係咁易
Msi近代定位玩ram
Ace z390超16*2 3600c17
表示一下4500c17@1.45完事
R5 2600會超
有邊隻240mm水冷壓到??
唔用塔散最主要係側透要有RGB
X52
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞