[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好 唔該堂巴
放左返出去

用緊條舊既TOSHIBA

又太慢
有冇600蚊以下既RGB CASE介紹
之前問過 D巴打都係介紹過千
B360-i 係itx板黎喎
dp501
我粒9700k all core 5ghz voltage 1.3
prime 95 10分鐘已經有一粒fail
intelburntest ok
日常用亦冇咩問題

想問大家會拉高voltage去1.31定keep住咁樣

我想搵個上下格設計既機箱
但我發覺呢類箱多數最多裝得4個3.5吋HDD
我想搵款可以裝6個3.5吋既
有冇推介?
Thank巴打提醒
咁B360-F得唔得 ?
ASUS ROG Strix B360-F GAMING $1010
b360係itx板,轉b360 mortar
箱用mini c
風道你冇加風扇唔洗理
同埋你d野都唔需要加風扇
個人認為b板買strix=浪費錢
低階板唔洗咁貴
買呢塊 不如買ASROCK Z390 PG4
Klevv DDR4 CRAS X RGB Series 16GB (2x8GB) 3200Mhz

Klevv呢個牌子ram O唔OK
ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/ac同佢個價都差唔遠
有冇D無咁大既ATX機箱但散熱防塵好
用m2 sdd同corsair H115i
唔用Hdd同dvd rom
FB 問
散熱同防塵兩者不可得兼
Thank咁多位巴打幫忙,

主機板
ASRock Z390 Phantom Gaming 4 $1090
MSI B360M MORTAR $670
SORRY 唔係好識,邊個啱我個LIST?

機箱就轉 Fractal Design Define Mini C - Black $638
照keep
原因熱同食電
nr400 幾好雖然佢成個外觀內籠設計好明顯係抄nzxt

利申:用緊
WD Black
SN750?
尋日執左料自己砌機,第一次砌好驚砌錯,仲未敢駁電試開機而家上網搵下d砌機常犯錯誤,睇下自己有冇中招先

啱啱睇到有人話唔記得met cpu塊透明保護膠片就落左散熱膏,又有人話唔記得met走主板cpu針腳嘅保護膠片

我完全無留意過有冇但我已經裝左個cpu同散熱了諗緊好唔好拆落黎double check

利申用Intel 9400f 同msi b360M
3tb hdd?
你裝得落就應該無問題
cpu有透明保護膠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞