[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
方便插front panel嗰幾條線, +/-寫得好清楚
BTW點解MB插得一條8PIN?
雖然一條都得
phanteks p600s 黎
老爺機應該壞底版 所以諗住.買個塊新底版...所以應該要換埋粒u 同ram...同諗住換個新機箱..機箱可以既話想細小小. 唔使咁左訂....其他硬件應該可以用返本身嗰啲...

小弟要求-唔打機.唔超頻...齋Bt.睇戲.上網.youtube...
想用番Intel
襟用最緊要(我部老爺腦用到10年🤣)

我部古董既spec...

Asus P5QL Pro p43
Intel q8400 core2quad 2.66g
antec earthwatts EA-650 650w
ADATA 2Gb/ddr2/800 x2
GIGABYTE GTX650TI 1g ddr5
WD SATA3 HDD 1TB
plextor M5S 128 GB SSD(for裝window7only)

有ching 比過意見後得出以下list . 希望各位高手請比d意見...

ASRock B365M Pro4 $590

Intel Core i5-9400F box $1230

Adata Premier DDR4-2666MHz 8GB x2 16GB   $578

Adata XPG SX6000 Lite 256GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD   $340

case: Cooler Master NR400 /silverstone ps15

ANTEC NX550 550W 80Plus Bronze
$359

(諗緊用番隻用左10年都未壞既antec earthwatts EA-650 650w定換過隻新牛好)

(原本我win7裝落 我舊plextor M5S 128GB SSD度.但聽講裝落m.2 ssd windows 會快d... 如果淨裝win10 計埋windows 打後update 128夠嗎? 定256好?)
硬件台#1 冇寫
下載 thaiphoon burner 了
無錯 2k144 起步點就係2080
asrock b365m pro4
你搞清楚啲2k嘅resolution係幾多乘幾多

2560*1440
如果暫時呢幾年淨係玩1080p 144 用緊1066
會建議上2060/70定係用住先過兩三年再換?
你無顯示卡 點係mon睇到野?
i5 9400F係無內顯
一係就退i3 8100 一係就加返張卡
如果唔怕少少熱 唔怕需要少少電力
可以揀rx570 4G
火牛就要揀好少少

但係我會建議貴多少少買唔駛插電嘅1650
編碼器支援多啲 又省電又唔熱
火牛nx550就唔駛換

cooler master nr400雖然好似唔差
但cooler master一定有啲位伏
建議唔會用
用fractal design Silverstone nxzt 嗰啲

m.2 ssd攞嚟做系統碟 啫係裝windows
可以沿用返舊sata ssd同hdd

如果你都係覺得好麻煩 咩都唔識咁
可以揾網店幫手
1060點樣推1080p 144fps 。。。
上2060/2070啦
之後再換架構啦(cpu 底板 ram等等)
2k係咪靚過1080p好多
meshify c 爛玻璃用家+1
依家都我習慣咗 無側窗
所以都唔無謂啦
反而我成日裝裝拆拆 咁樣仲好
全開都係架
1066仲有心有力可以等下代
岩既
砌極都係無信號
隻 Z 390 master motherboard 上面閃過A2 A3最後停係 A6
最後都係要搵人整
有冇人知而家jumbo砌機幾錢
我有張 古董GIGABYTE GTX650TI 1g ddr5 display card! 聽講唔打機...淨上網.睇戲.bt.youtube.用番去夠做!

另外 你意思係我唔洗換新牛ANTEC NX550...
即係用番我隻舊牛antec EA-650 650w 就可以?
(我有諗過換因為我見隻牛用左10年..唔知會唔會突然死亡🤣)另外新牛同我隻舊牛係咪無咩分別?會唔會慳電d?靜d穩定d?

仲有裝window落 m.2 ssd 係咪會行得快過裝落sata ssd? 係既過索性換埋佢....(係諗緊128定256 因只用黎裝windows ) save 野我仲有隻1tb wd hdd
有邊隻M.2 比較好少少
500/1TB
買過隻970 EVO PLUS 好熱
感謝 不死斬り 巴打意見,改左個List,
Budget大約10K, 打機(total wai, hoi4, gta, witcher),想夠玩幾年,打機睇片,散熱好,唔需要RGB之類

CPU Intel Core i5 9400F Tray $1255

主機板 ASUS ROG Strix B360-I GAMING $1060

記憶體 G.Skill DDR4 Aegis Gaming 8GB 3000 Mhz (F4-3000C16S-8GISB)*2 $335*2

顯示卡 ASUS ROG-STRIX-RTX2070-O8G-GAMING $5150

固態硬碟 Samsung 860 Evo 500GB $594

硬碟 Toshiba 3TB (DT01ACA300) $505

電源 Antec Neo Eco 650 Gold $650

機箱 Antec P110 Silent $748

散熱用品 Noctua NH-U12S $398

總計 $11030

想問仲有無要改改?

睇返第一頁機箱list,1000樓下ATX推薦FD Define C, Antec P110, SilverStone RL06,想問厘三個邊個散熱同靜音好啲 ? 係飛馬同終端搵唔到有SilverStone RL06.....

如果搵網上砌機店砌機,有無巴打幫襯過會唔會幫客人搞埋機箱風導design ?

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞