[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
試過撻左一下放佢係到,隔左一陣佢自己著左機

但fail 左cpu v唔知乜鳩,好似電壓果啲

有冇人有類似經驗

開頭換過條電源線又冇事,點知一星期後又變左幾日得,幾日唔得

早知唔熄機
按開機制冇反應,除左開果下火牛會撻一聲,只有底板燈
火牛可能唔夠力
要睇咩SPEC先得

一時拔顯示卡會著到機,一時又唔得
火牛正常有電但到可能係板有問題

你可以攞隻火牛去保養
因為有十年保養
但要係felton貨
試火牛先再試板
4000c16用auto 電壓入唔到windows
之後加電壓最多可以加到幾多
我都係估牛或者板,不過懶得拎去保,所以上黎問下會唔會有其他方法可以自己解決

多謝各位解答
我用1.45
火牛會撻一聲都懶得拎去保
你唔試唔知邊度有問題點解決呢
到火牛真係出事
就一定知
最差都係串燒姐
4000c17就低過1.3都ok
4000c16就要1. 45V先上到(1.44都唔得)
其實應該已經到極限,去唔到cl15?
開機撻一下唔係正常? 撻一聲我見冇反應,按power 五秒之後佢又有一聲,平時少留意我以為係正常

因為唔按5秒,佢好似按極都冇聲咁

所以我假設佢撻一下係開左機只係乜都冇著,咪按多五秒熄返佢

新手唔識多謝指教
已經開咗 gear down mode,呢個 mode 你開 1T 個延遲都當你係 2T
9幾年火牛可能會撻撻聲
你隻係AX唔係GTR
正常係按開機制有風扇聲HDD聲入WINDOWS
所以有其他聲就唔正常
唔知
啱啱攞左第二部機隻牛黎試,只插左24pin 同左上8pin, 開機見到Q code 係咪代表板冇問題? 即係牛壞左?
多謝你話我知可以上到1.45V,我先超到上4000c16
一般ram同cpu安全電壓上限係幾多,想試下4000c15
其實用咩做ram street test?都係aida64?
WINDOWS 10?
藍畫面?
有冇圖
新手唔識野, 想請問下 8K 左右, 呢個list 有無咩問題? thanks!!

CPU
Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝

主機板
ASUS 華碩 ROG STRIX B360F-GAMING B360,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Type A/C ATX M/B

顯示卡
ASUS / 華碩 ROG-STRIX-GTX1660TI-A6G-GAMING 6GB GDDR6 三風扇顯示卡 (DI-E166TA6)

Ram
Klevv BOLT X Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram KL-RM-KD48GU880-26N160T 連散熱片 X 2

SDD
Samsung 500GB 860 EVO M.2 SATA MZ-N6E500BW 2280 NGFF SSD

Hard disk
WD Blue WD10SPZX (7mm) 2.5" 1TB 5400rpm 128MB Cache SATA3 HDD

火牛
CORSAIR RM650X-2 (Full Modular 全模組) 650W 80Plus Gold CP-9020178-UK

Case
NZXT S340 White (白色) ATX Tower Case (CA-S340W-W1)
ssd 上970 evo plus
唔該曬! 其他無問題我買啦,趕用

另外想買個1tb external hard disk,有無咩牌子特別伏? 定都係撞手神? thanks!
https://www.hkepc.com/17822
【14nm 產能不足問題解決?!】 Intel 第 9 代 Core 非 K 版、低功耗 T 版到位!!

大家點睇i5-9500F? 而家啲list砌緊9400F既應唔應該等9500F?
效能差距唔大
睇價錢做人
Z370I最好
呢個更家唔知
玩Minecraft 都彈是咪成部都可以掉落街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞