[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
冇啊,win7

我只插左24+8, 冇插mon, 扇同水冷都另外供電,我懶得比電,就咁開左,見有q code 跳下跳下就算

會唔會出事
見你地list好多case都用Fractal Design Define Mini
呢個有咩咁好
想各位巴打畀下意見

啱啱升級咗部舊機
換咗 fractal-design R6C 機箱 + CPU 9700K + ASUS Z390E 底板 + G.SKILL ROYALE RAM
散熱就仲用緊舊嘅 gelid tranquillo 4

而家室溫就咁上下網CPU平均43 - 47 度左右 耐唔耐會上50-60度
跑分full load 會上80接近90度同埋會自動降頻

想換埋散熱 見好多人推Noctua D15 同 Be quiet Dark Rock Pro 4
但好大嚿 唔想遮住啲RGB ram

細好多嘅U12A 同U12S 係唔係差好遠 同埋夠唔夠壓4.9GHz嘅9700K (見呢度有巴打話12S都夠)
同埋散熱效果會唔會其實同隻gelid tranquillo 4唔會太大 驚嘥錢

如果水冷有冇邊隻好 (未用過水冷好驚漏) 預算1.5K以下
另外R6 本身啲風扇要唔要換

好少砌機 希望巴打們指導下我 Thanks
https://noctua.at/en/cpu/Intel_Core_i7-9700K
睇咗reddit啲人嘅討論同埋上面個表
唔考慮D15, 塔散應該最好買NH-U14S (U12A官方未有資料)
水冷請絕對絕對絕對避用cooler master
睇下black rock pro 4得唔得?

唔得就上aio水冷
u12s 要夾埋入風
穿甲彈
G.skill 4266 c19 1.4v vs 4000 c17 1.35v

4266 平過 4000

係咪應該買 4266

反正可以自己手動降返去 4000 c17?

定 4266 因為cl同volt高咗所以體質係差過 4000?
2060行到2K 80
2070行到幾多fps 2k?
我APEX 3440x1440 medium - high
75-80左右
幾多fps 其實較低d 係推多d
拎全開做standard 喇
有少少關於機箱問題想問
如果係Phanteks P600S 同lian-li O11 dynamic 之間2揀1
各位會覺得邊個散熱好d?
定係其實兩隻都差唔多
主要都係睇風扇?
O11 上水向
有冇巴打知Sharkoon TG4 RGB 呢個機箱評價
Apex算啦
係都搵大作黎test
P600

O11爆玻璃就爽
define s2 全玻璃
頂都可以玻璃
點解咁耐intel 都唔出9900 non k?
如果用緊9900k Asus ROG Strix RTX2080 機箱Corsair 275R
平時會超小小頻, 想買一體水 應該買邊隻? 筆直1500
可以睇埋zen2乜料先放出黎
或當新一代咁出都似
點解咁耐intel 都唔出9900 non k?
睇埋zen2乜料先放出黎
或當新一代咁出都似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞