[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新人求List需知
買前好問問 買後問懵撚

為方便連登眾巴絲可以幫助你,請你合作
不但可以令連登眾巴絲可以盡快回覆你的問題,更可以令條List更適合你所需

關於所有店舖事項請巴打從其他有效方式聯絡

顯卡係蝗語,請講顯示卡或display card

1. Budget
NO MONEY NO TALK ,預算上限寬鬆可以買好一點,預算太低可能要將就或繼續儲錢

打機INTEL
多工AMD

intel low budget 留意返真。唔超就cpu:8700 or below, mb: b360, ram: 8*2 2666Mhz ddr4

2. 電腦主要用途
你想玩咩遊戲? (多數砌機都會打機,如果唔係請另外講明)
最好講game名,唔好一句Steam game/blizzard/EA game就算
因為成千上萬隻人地唔知你玩邊隻
需唔需要直播或錄製遊戲影片?

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?最低可接受幾fps?
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
畫面比例有分 16:9, 21:9, 32:9
你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
解像度高,會對打機效能造成影響,但畫質會更好
更新頻率高,如效能足夠可以造成比低更新頻率更好嘅流暢度

5. 自己都學習一些
講真,班巴絲好憎伸手黨,所以建議你行多一兩步
哪怕你直接照抄List放上黎問,佢地都會出手幫助
只係Ctrl-C和Ctrl-V咁簡單,大家都會開心嘅事點解唔做呢?
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com
飛馬:https://shop.pegasushk.net/customize-pc/?MTE3MTgsNDU3Nw==
Jumbo:https://shoponjc.com/compset.php,)

6. 大腦Google係一樣很有用的東西

7. 火牛: 平 Antec eco2, delta 500W(Comdex有賣) 貴 corsair RMx OR Evga G2/P2/T2 (G3 有人話QC 有問題 唔推)
PSU DB: http://www.orionpsudb.com/

8. 請上銅柱(MB and M.2),重覆檢查插好power,hdd led pin,HD AUDIO,MB 24PIN,usb2.0/3.0,fan pin(cpu,cha) or 3pin 4pin
仲有走好線先

9. 召喚硬件傳心師
冇人知你部機咩spec 呀
你有咩壞野問題唔該貼返full spec
CPU, MB, RAM, DISPLAY CARD, PSU etc.
如果開唔到機請附上機箱內部圖片一張

10.
邊到買野好?
3C1J
黃金:中央田 CentralField
黃金:正都 Capital
黃金:匯訊 Comdex
旺電:珍寶 Jumbo

網店:
faroll (悠二白汁腸)
hkterminal
飛馬電腦

海外:
新蛋 NewEgg
美馬 Amazon
(R free shipping 小心畀人開post 話乞衣
你屌返佢轉頭當打和喇)

11.
AMD 拆cpu cooler 前記得整熱部機
Amd 拔劍有事幫你唔到

12.
H310 A320 不了
真係冇budget 先考慮
Cooler Master 不是好東西
見親都係叫你轉嫁喇

13. 買咩箱好
Itx: Node 202, Silverstone RVZ 系列, inwin A1
Matx: Define Mini C
Atx: Define C 有d 錢多HDD 就再上 Define R6 , 窄身RL06, P600S(新出)

14. 檢測效能方法 - Afterburner(AB) + Rivatuner Statistics Server(RTSS)
AB為GPU OC software 咩牌子都用得
配合埋RTSS 就可以實現OSD 功能

有咩用? 如果你發現打機果時lag 或者想知部機依家效能有冇問題
利用AB + RTSS 就可以即時check 到哂CPU GPU usage 同 tempature.
EG: CPU/GPU過熱降頻 係咪要改善機箱風道?
CPU 長期100% 代表粒u 唔夠力

https://www.msi.com/page/afterburner

15. Uninstall GPU driver: 換任何卡請DDU 一次
DDU
https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

15. For Advance Information
vrm 資料
amd : https://www.hardwareluxx.de/community/f12/pga-am4-mainboard-vrm-liste-1155146.html
intel :
https://www.hardwareluxx.de/community/f12/lga-1151-mainboard-vrm-liste-1175784.html

16.

茶包走線
有咩要加再同1001講
機箱list 都冇
再開過喇
下代intel 桌面cpu仍然是14nm ++++∞
桌面10nm要2020年Q2才會出貨
手動推Post 推介 (請copy and paste 加落去)

500樓下:
ATX: Antec P7/8, DeepCool MATREXX 55 
MATX: Silverstone PS15B, Antec P6
ITX: Sharkon C10 mini

1000樓下:
ATX: FD Define C,Antec P110,SilverStone RL06
MATX: FD Define Mini C
ITX: FD Node 304/ Node 202, NZXT H200, SilverStone RVZ 01/02/03

1000樓上:
ATX: FD Define R6, Phanteks P600S, lian-li O11 dynamic, Corsair 680X
MATX: Corsair 280X
ITX: Inwin A1plus

唔該唔好就咁reply
direct edit 埋

搵人得閒merge 入#1
同埋再細分返
<400 400-800 800-1200 >1200
500樓下:
ATX: Antec P7/8, DeepCool MATREXX 55
MATX: Silverstone PS15B, Antec P6
ITX: Sharkon C10 mini

1000樓下:
ATX: FD Define C,Antec P110,SilverStone RL06
MATX: FD Define Mini C
ITX: FD Node 304/ Node 202, NZXT H200, SilverStone RVZ 01/02/03

1000樓上:
ATX: FD Define R6, Phanteks P600S, lian-li O11 dynamic, Corsair 680X
MATX: Corsair 280X
ITX: Inwin A1plus

下一個開幫手加返
收左Felton幾錢
免費打工
等你add 你嘅入去
好 繼續問
2700有咩cooler介紹?

伏撚左側版蓋唔晒 頂大霜塔熱導管
巨塔用家揮手
冇check max cpu height?
標準答案 u14s
u12a
我以為變左u12a
14s.定12a?
希望風撚大師指點迷準

箱話160mm
個塔話159mm
無頂位嚟講14點都好過12喎
budget 幾多
望下個箱放到幾多

再睇下樣 同review

風冷由頹既 cm212
貓嘅 u12s u14s d15 d15s u12a
be quiet 嘅 dark pro 唔知咩

好多款
睇價錢 再youtube望下review

有閒錢上水都得
corsair h1唔知幾多
nzxt x52 or above

遲下呢part 野 #1 做個整合先
u12a 勁過u14s
大陸野答你唔到
佢地最叻多句有誤差幾mm 係正常

我max 160mm 都係放u12s 158mm
Budget咪就係無Budget 條List都上到九千
我見其他人介紹個啲都成千 太貴
最好兩三舊搞掂
不過講預算幾多你地都拉到去火星
我睇到 暗夜精子 呆左
無Budget上stock cooler
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞