[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(161) 望下#1 先

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
抽到好體質
睇返得果幾個巴仙
我唔超嫁,所以試緊最低電壓
咁直接試1.25
Bios 1.19v入到windows,burn機跳到1.2v試緊
冇辦法 屋企拉線太煩
呢啲小事啦
係要睇下點裝先可以係mac機用埋姐
加油呀
但實質1.23係燒到機
但打唔到機
我燒prime95
再降左,bios 1.15v入到windows,燒機1.176v
仲未hang
大家幫幫手, 我而家部機條list係

i7 4790 non k
16gb ram
B85M
RTX2060
ANTEC 550W PSU

我一直諗住係display card問題, 由970 upgrade左去2060, 點知upgrade完仲差左, 而家唔知咩問題 玩咩game都有stutter, 連lol都會micro lag,唔知板壞定u壞, ram係新既

如果係板or u壞 我就一定要成個system換,如果俾大家揀會揀 8700 non k +b360定9600k+z390?

跟返上個post 覆, 唔用vsync就會出現勁多stutter, 就算用都係有stutter
2張圖:

https://imgur.com/zJVxd3X

https://imgur.com/rmpuIrs

gpu usage 長期都係咁跳法

我睇youtube 人地用970+4790係可以ultra玩pubg, 我部腦係唔得

我已經係clean install+ddu左, 張display已經換過, 係friend部機用係冇問題, 而家想知咩問題, 其實唔想一換就成部換
你要係mac機用windows定MACOS 先

最後結果9900K stock full turbo 4.7降壓1.188v燒機pass
溫度最少低左4度,收貨
Windows
係Studio要ren野但係要用Windows Apps
張2080ti好凍,有冇人俾啲溫暖佢
是旦開個燒機software燒燒佢就暖
你試下搞bootcamp,裝個Windows 去external SSD
(我未試過,不過睇落可行)
其實點樣可以快啲試到超頻極限,下下燒咗長時間先試到一個setting,搞成個星期都未掂
你試下條丁落去
變大紅腸
諗起我粒4790k 4.5跑linx會即死但打機剪片無事
都係唔理佢了
試下
上個POST加咗啦
我覺得你應該揾多幾把風扇吹住嗰heat sink
點解 g.skill royal 4266 得 2 x 8G 無 4 x 8G.. 係咪保證唔到四條上到 4266
有時裸機會熱過入箱
如果風道做得好既話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞