[月經] iOS集中討論區 (89) 女魔頭已走 蘋果有冇救?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
咁用book mark 完野上去係咪合save 係個pdf 到,定係要用book 開返先有?
長熄gps就咪用smart phone啦,iphone已經可以set到用app先開gps, 其實唔駛擔心,影相唔開gps真係好笨,gps又唔用data, 荒山野嶺搭緊飛機一樣tag到location,唔明點解唔開

人名我都唔會入晒亦無必要,通常好fd嗰啲先會搵佢啲相啫,唔fd咪用上面提嗰個related 嚟搵囉
Q1 無電就當然無話可說

但我其建議的出發點是 如果有人拾獲 例如iPhone裝置 就能防止拾獲的人即時把其手提電話關閉 而物主就應該有足夠的時間上iCloud把其手提電話改為「遺失模式」當然需要eSIM的配合

點解討論緊iOS 你就走去講Android系統 我本身未用過 唔熟唔清楚Android系統

Q2 由於大家正在身處粵港澳這片土地 情況比較特別 令較多的人需要使用兩張SIM卡

Q3 但我其建議的出發點是 如果有人拾獲 例如iPhone裝置 就能防止拾獲的人胡亂接聽任何來電 以免洩漏任何個人私隱 例如期間可能有機主的投資銀行打來 內容會談及機主的投資組合機密資料 等等

咁點算?

Again, why the heck you like talking about Android dude? What are you on about?

最後有一點想補充

以上三條問題我都盡量使用中立的語氣去詢問大家 從而令大家可以進一步討論我其建議的可行性

但你條死傻閪就好似精神病發作 從你的回覆睇到很多東西 自以為是 以為自己估到對方好多嘢 自作聰明 捉錯用神 少少九唔搭八 根本完全唔知道對方問題的出發點
岩岩更新左最新facebook app, 覺得個app入面load咩都好慢
有人一直話Xr係SE後繼機,你隻手都應該要識進化到可以單手用Xr

我比左一皮就放棄左個touch id
見樓上條Q2笑撚死,又係未出嚟做過嘢嘅毒撚問
照咁睇未來人類應該會進化到拇指長3倍以上
遲啲會進化到可以單手將張A0紙摺到變A5
坦白講你又黃字highlight又點解點解點解
觀感已經唔係咁好
而且你問嗰啲嘢仲要連出名自由多變嘅Android都未必有你就走去問iOS點解冇
咪俾人覺得你踩場囉
Q3都好笑啦,既然係咁重要嘅資料銀行會唔做身份核對就講嘅
咩叫「人為疏忽」?

投資銀行係其中一個例子

又或者有朋友打來 拾物者有可能假冒機主 然後叫對方過數? etc.

太多人無腦 唔小心 careless 好少起疑心 大有人在

即係我的建議太過安全 太過煩 唔需要咁安全?
坦白講

個情況就好似我地去講 中國大陸有咩問題 對中國大陸有咩建議 本身句說話好中立 出發點想改善 make great things even better than ever

然後班「五毛」同「愛國大中華膠」就突然衝出來 大叫 「你個死漢奸 屌你老味 中國大陸好差咩? 美國🇺🇸都係咁樣啦 又唔見你出聲? 美國都做唔到啦 維穩mode突然啟動」

想請問點解你要睇Android面口? 點解iOS唔可以比其他系統走前幾步? 因為人地無 所以我地唔會有? 因為iOS已經太好? 唔需要咁好?

也許Steve Jobs死了 大家都習慣了Tim Cook的「夠好啦 唔駛點改 太好無咩用 走到咁前做咩? 前瞻性無咩用架」

會唔會蘋果迷比較防衛心重 時刻都要keep住有人挑機嘅mode? 攪到好難真心討論建議?

放鬆下啦 朋友
Tech nerds 覺得自己冇人打電話俾佢,所以雙sim 就全世界人都冇用
既然人為因素咁大影響

咁點解全世界都冇方法防止人為疏忽依樣嘢

就算你有冇唔見電話,機主本身就唔會中假冒

問題根本就係人類本身太多其心不正嘅人

有冇得你自由SET根本就唔會防止到,而且SET咗只會更唔方便,弊大於利,同埋安全性問題Apple係唔會俾你有自由選擇嘅可能
想請問點解你要睇Android面口? 點解iOS唔可以比其他系統走前幾步? 因為人地無 所以我地唔會有? 因為iOS已經太好? 唔需要咁好?
呢個世界冇絕對好定唔好嘅OS,有人鍾意Android咩自由度好高但好鬼複雜而且冇咁安全,有人鍾意iOS咩都定死哂但簡單直接而且安全啲,所以呢個只係習慣/取向問題,如果iOS改到成個Android咁,就唔再係iOS,就會流失用戶

也許Steve Jobs死了 大家都習慣了Tim Cook的「夠好啦 唔駛點改 太好無咩用 走到咁前做咩? 前瞻性無咩用架」
Tim Cook年代嘅Apple先至冇性格+亂改啦,跟M$出可以用keyboard+pencil嘅iPad Pro,見7寸tablet好賣就出mini,見大mon電話好賣就出4.7/5.5/Max,個iOS又改到成個Android咁

會唔會蘋果迷比較防衛心重 時刻都要keep住有人挑機嘅mode? 攪到好難真心討論建議?
1. 提出建議應該要去Apple個feedback page而唔係呢度
2. 呢度其實成日都屌Apple啲嘢愈做愈柒,又覺得有啲嘢真心Android做得好啲,但都keep到和善討論氣氛,就算一開波屌你嗰個巴打平時都唔係咁講嘢,所以可能真係你嘅用字令人覺得你搵嘢嚟挑
Q1 你可能唔了解Apple Lost Mode
Lost Mode係只要我SET咗,就算有人熄咗機,下次着番都會入Lost Mode

如果你話驚機主搵唔番,咁就算執咗嘅人冇可能熄到部電話,都有以下可能性
1. 你未搵番到屋企電話已經冇電
2. 你未番到屋企執咗嘅人已經拆咗電/賣咗拆件

所以根本有冇得Unlock to power off都唔會對事情有太大幫助

Q2 因為Tim Cook冇Steve咁有信心或者籌備完善去推全esim
屌Tim cook一個就夠
麻煩樓豬下次開post,加埋Q1, Q2, Q3,等班ifanboy 覺醒吓
原本都唔想覆,但係死唔斷氣
其實我覆完都覺得自己真心咗
理性反擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞