[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
高ISO對我黎講好緊要,小朋友唔多肯影相,所以每次都要快狠準,尤其夜晚同室內地方

我覺得有支大光鏡重要啲! 影小朋友用大光圈唔想落閃!

係呀,我好大機會聽王巴打建議入部70D + 18-135
下支鏡就即入50mm f1.8

不過你要小心機加鏡太大太重唔願攞出街
如果賣左部m10 換富賤xt10之類差唔多價位既大家點睇?

Em10i

Em10i

換都換xt20啦
想入EM10 ii,留個名

睇中佢邊點?
利申EM10 ii USER

平,防震 內閃 EVF 捨她其誰

部機發表果陣,防震功能同價級別比係屈,可惜唔支援sync is
買未

唔想配Kit len, 睇緊二手鏡
巴打有冇推介?
高ISO對我黎講好緊要,小朋友唔多肯影相,所以每次都要快狠準,尤其夜晚同室內地方

我覺得有支大光鏡重要啲! 影小朋友用大光圈唔想落閃!

係呀,我好大機會聽王巴打建議入部70D + 18-135
下支鏡就即入50mm f1.8

不過你要小心機加鏡太大太重唔願攞出街

我都擔心呀,最壞打算係留返屋企同小朋友影人像囉,冇計,又要平又要靚
EM10 MK2 新手留名
其實我覺得EM5支Kit幾好用
吊,啱啱過高登睇攝影台,有c兄想70D轉無反,原因係好撚重
最撚大鑊有人介紹用我愛機Pen F
吊你,依家好撚猶豫
吊你,依家好撚猶豫

買相機係咁架啦,慢慢睇慢慢試啦
早排帶部pen f插pana 25 1.4去柬蒲寨影左輯街拍相
好爽
早排帶部pen f插pana 25 1.4去柬蒲寨影左輯街拍相
好爽

我部Panasonic g2壞左,
買番M43定賣鏡轉會好?
有3枝鏡,平日長插15 1.7
吊你,依家好撚猶豫

首先不要模糊目標

G85好用
有冇巴打share 下支40-150 2.8, 想買不過想聽下巴打講下先
吊你,依家好撚猶豫

首先不要模糊目標

目標係要靚相,機細,價錢合理
吊你,依家好撚猶豫

首先不要模糊目標

70D加上支1855kit都已經幾大尺寸(個人覺得
價係比較合理
定係再留多個月錢入penf
吊你,依家好撚猶豫

首先不要模糊目標

70D加上支1855kit都已經幾大尺寸(個人覺得
價係比較合理
定係再留多個月錢入penf

如終70D平d,我應該都會入18135試玩,如果拎去旅行真係太重頂唔順就再諗返pen F,到時可能連kit都係6k
早排勁頽冇心機影相
依家攞返出嚟啲鏡發哂霉, 連CCD都有
以前一年四季就咁擺喺枱一粒霉都冇, 仲諗住唔會出事
點知放喺旅行化妝袋個幾月就出哂霉

O記E-PL5+3枝鏡
早排勁頽冇心機影相

O記E-PL5+3枝鏡

放袋放衣櫃死梗
早排勁頽冇心機影相

O記E-PL5+3枝鏡

放袋放衣櫃死梗

咁櫃桶呢?
想入EM10 ii,留個名

睇中佢邊點?
利申EM10 ii USER

平,防震 內閃 EVF 捨她其誰

部機發表果陣,防震功能同價級別比係屈,可惜唔支援sync is
買未

唔想配Kit len, 睇緊二手鏡
巴打有冇推介?

M43既二手鏡行情真心睇唔透
變焦就冇乜心水,定焦一手就我諗多數平平地17 1.8/15 1.7二揀一
不過依家多數駁OM 50 1.4/24 2.8呢兩支舊鏡用
早排勁頽冇心機影相

O記E-PL5+3枝鏡

放袋放衣櫃死梗

咁櫃桶呢?

放邊都好,唔得閒著下機同曬下太陽都係死

CCD嘅霉生喺filter下面, 抹都抹唔走
糧尾仲要嘔筆錢買機

用$12店密實盒+防潮珠擺住先

G85好用

其實都心大心細緊G85定GX85
水貨價相差一千
唉我都知自己好撚煩膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞