[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
點解會有PEN-F呢啲內涵一般得個外表又賣到咁柒貴o既機
唔知點解 fuji機、 gx8 我都覺得唔靚 就係覺得PEN-F 好靚
可唔可以搵人屌醒我 講啲缺點比我聽 真係好撚靚
唔知點解 fuji機、 gx8 我都覺得唔靚 就係覺得PEN-F 好靚

penf 只適合配細鏡,如果配長/大鏡會唔好揸手,加grip又會改變外觀
係咪冇人玩epl

EPL系冇咩突破點(7到8咁睇),係樣幾好睇

利申:好N耐之前玩過E-PL1+1442一代,一晚咁多

epl6+1240路過

除咗功能同防震,好似同em5ii無乜太大分別,不過我又唔捨得換em5 ii

睇你用唔用EVF同對FN制需求啦
btw支鏡好就有排用

個evf當然有需求啦
我係覺得個size接受到得,但sensor又無變

真心覺得em1 ii太大部

隨緣啦唯有
如果用緊O記1240f2.8, 想買ND filter, 各位有冇咩推介?

依個我都想知

啱啱買咗塊HOYA SOLAS IRND 3.0 玩
小弟技術麻麻, 唔好見怪
EPL6 + 1240

f4.5 AWB 1/2000

ND f4.5 AWB 1/1.6

ND f4.5 WB=5000k 1/1.6

有冇人有HOYA PROND 1000 試試
第一張好似最靚
用緊epl7 想買viewfinder 買邊個型號同邊到買抵?

同埋想買支廣角影星 p記 7-14 F4 係咪最好
用緊epl7 想買viewfinder 買邊個型號同邊到買抵?

同埋想買支廣角影星 p記 7-14 F4 係咪最好

f/4影星會唔會效果唔好
唔識留名學野

Pem F 真係靚

E-M1 強大既防水能力
如果用緊O記1240f2.8, 想買ND filter, 各位有冇咩推介?

依個我都想知

EPL6 + 1240

第三張係WB暖左D,感覺上

Pem F 真係靚

PEN F 配定焦小鏡是很好的配合(例如KIT配既17.8)
配三元鏡/300F4長炮就身大頭細左D
BTW個人覺得配P記鏡可能外觀上會上些少唔協調,如果呢個係缺點的話

E-M1 強大既防水能力

酷玩
有冇巴打知
Em 5 mk ii 二手可以係邊買
上過DC fev 見有人放 4千蚊 連17mm f/1.8
二手值唔值呢個價?
因為我上price見水貨先4千7
已有一部em10 ii 但好中意佢個反芒好想入坑
求指導 新手

依個我都想知

EPL6 + 1240

塊nd啱啱訂返嚟,想知點tune準啲
第三張會唔會係過曝咗少少?
(其實第三張係第二張嘅raw改wb出的)
天涯鏡邊支好??
pan 14-140II
OLYMPUS 14-150
TARMON 14-140
另外,用o記機,本身有ibis
pan個ois係咪姐係無左作用?定可以同時發揮作用
天涯鏡邊支好??
pan 14-140II
OLYMPUS 14-150
TARMON 14-140
另外,用o記機,本身有ibis
pan個ois係咪姐係無左作用?定可以同時發揮作用

我用緊o記14-150幾好

依個我都想知

EPL6 + 1240

塊nd啱啱訂返嚟,想知點tune準啲
第三張會唔會係過曝咗少少?
(其實第三張係第二張嘅raw改wb出的)

你試下向WB K值再SET細D,例如4800K
上左ND之後睇EV值判斷曝光應該就冇乜問題既
利申:極少用ND
45.8真係平靚正

我買左番黎剩係去旅行用左一次,但部機壞左,有無人有興趣收留

巴打有興趣呀 btw連登竟然無pm功能
我驚你係度回左我post我無睇到,email搵我ckonlinetrade@gmail.com
請問打雀邊枝鏡好?Leica個枝買唔起

Panasonic Lumix G Vario 45-200mm f/4.0-5.6 II Power O.I.S.

Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.0-5.6 II Power O.I.S.

除呢2枝外,巴打們有無咩平玩推薦?
我部em10 ii個evf d色同出黎效果有差別 有冇得較?

Panasonic Lumix G Vario 45-200mm f/4.0-5.6 II Power O.I.S.

Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.0-5.6 II Power O.I.S.

pana 45-175 夠平

pana 45-175 夠平

45-175 上淘寶,一千HKD 到。平到笑

有冇LINK睇下
剛入手em5 ii
請問點樣set 先可以用evf時做到觸控對焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞