[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

奉勸各位如果有心想用M43玩轉接鏡既話,要注意重量平衡同可實用程度
用原生17F1.8,轉接24F2.8 同一支轉接200F4對比,擺位係裝上機身之後既大概長度(轉接50F1.4同24 F2.8長度差唔多,所以冇入圖)

200F4裝上機身之後,手感上已經冇平衡可言 甚至可以做到握緊對焦環扭機身對焦既奇葩行為
至於其餘短焦D既兩支平衡感就好好多

BTW玩開PRO鏡/長炮流既可能都慣左鏡重機身輕

好貼心既提醒
細底用OM鏡,Sharpness同ff會唔會差好遠

冇數碼FF body,答唔到
想問二手新淨sigma 19/2.8要幾錢?
想問二手新淨sigma 19/2.8要幾錢?

呢支用係m43好無謂,光圈細過20.7,size又大過20.7
但係20/1.7個支貴三分一嘛
仲好似會拉風箱
但係20/1.7個支貴三分一嘛
仲好似會拉風箱

Bigma果支19原本係出比E mount用,佢講下一批會有M43專門化不過唔知幾時有
20 1.7一代先明D明顯啫(好似
鏡呢D,太睇價做人反而會蝕底(好似
E-M10 Mark II+ OM E.Zuiko 200mm F4 試鏡

ISO400 1/500s F8 IS off

100%中間裁切

鏡身扎實 ,自帶遮光罩, B condition ,原裝鏡后鏡前蓋全齊

對焦點最近2.5米 ,原廠建議光圈使用F8,F11兩檔

畫質係冇得同同廠其他出哂名既鏡比,
對焦環偏緊要慢慢扭
不過用黎體驗下等效400狙擊槍既話都OK既
想問下em5 em10用左4/3adpator接43鏡都可以有af?
如果接Panasonic 14-50 leica個支,有無af??
想問下em5 em10用左4/3adpator接43鏡都可以有af?
如果接Panasonic 14-50 leica個支,有無af??

P記DMW-MA1 同O記 MMF系列轉接環駁四三鏡都有AF,不過就要D時間

四三鏡好似得下邊幾支設計果陣有考慮到Liveview檢測對焦, 可以對得快D
O記: ZD9-18, ZD14-42, ZD14-54 ( 第二代 ) , ZD25 2.8, ZD40-150 ( 第二代 ) , ZD70-300
Panasonic/Leica ( 3 支 ) : D14-50/3.8-5.6 , D25/1.4 , D14-150
Panasonic 14-50/2.8-5.0 vs Panasonic 14-140
in term of sharpness, 邊支sharp d??
Panasonic 14-50/2.8-5.0 vs Panasonic 14-140
in term of sharpness, 邊支sharp d??

唔知
呢度多唔多大43用家
想問,大43鏡既光學質素普遍係咪好過m43
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…
Pro鏡大概同HG同級/ 高半級
新鏡sharpness 好好,但散景同發色就
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…

panasonic leica d vario14-50係咩級?
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…

panasonic leica d vario14-50係咩級?

巴打有兩枝喎
大奶2.8-3.5大概HG級數
細奶3.5-5.6就入門級
不過聽聞細奶表現幾有驚喜
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…

巴打有兩枝喎

睇黎大43鏡都可以一試,反正我都係影風景
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…

巴打有兩枝喎

直上SHG大三元加枝大25奶
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…

巴打有兩枝喎

下一支目標鏡:11-22 F2.8-3.5
呢度多唔多大43用家

睇下你用咩比…

巴打有兩枝喎

下一支目標鏡:11-22 F2.8-3.5

正想講11-22
真係好想m43有支輕便wide鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞