[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
全部Dcfever 二手區買

香港好似冇乜人買新
小弟用em5ii, 請問o記支75-300好定pana支100-300好,睇光圈好似pana果支有優勢,但我用o記機會唔會support冇咁好?
小弟用em5ii, 請問o記支75-300好定pana支100-300好,睇光圈好似pana果支有優勢,但我用o記機會唔會support冇咁好?

75-300 Pros:輕 Cons:依賴機身防震,光圈細
100-300 Pros:機身/鏡身防震可以二揀一用,光圈相對大D Cons:重

唔會support唔好,鏡頭firmware要更新既經O/P機身都一樣得

BTW 100-300好似就出二代
MITAKON 中一光學 25mmF0.95 依支鏡大家點睇

75-300 Pros:輕 Cons:依賴機身防震,光圈細
100-300 Pros:機身/鏡身防震可以二揀一用,光圈相對大D Cons:重

唔會support唔好,鏡頭firmware要更新既經O/P機身都一樣得

BTW 100-300好似就出二代

就出二代就真係要等下啦, thx 巴打for詳細講解!
另外想問有冇M43巴打用緊manfrotto befree carbon? 有乜評價?
另外想問有冇M43巴打用緊manfrotto befree carbon? 有乜評價?

比鋁管版輕三百克,真M43旅遊腳一支,夠輕,質感一流
斷估M43點砌裝都唔會超過佢4KG負載上限

利申:借朋友果支撚過,佢上年淘番黎既,當時都平好多下

比鋁管版輕三百克,真M43旅遊腳一支,夠輕,質感一流
斷估M43點砌裝都唔會超過佢4KG負載上限

利申:借朋友果支撚過,佢上年淘番黎既,當時都平好多下

我見依家香港賣二千頭所以先諗住買碳,我自己都攞過兩支比較,真係輕!
MITAKON 中一光學 25mmF0.95 依支鏡大家點睇

你影人定影景多? 如果影人多就唔多建議啦, 始終手動對焦都要一段時間, 如果你買依個焦段好似用番自動對焦會好d!

你影人定影景多? 如果影人多就唔多建議啦, 始終手動對焦都要一段時間, 如果你買依個焦段好似用番自動對焦會好d!

THX 巴打

THX 巴打

你可以先逼自己用手動對焦先,睇下慣唔慣,如果ok先再考慮,因為光一鏡出手有小小難度,買左唔啱用就麻煩!

PEN f

PEN f

E-M10M2/1442EZ
Epl2 20/1.7
我想問P記 20mm f1.7 ii VS O記 17mm f1.8你地會點揀?
我想問P記 20mm f1.7 ii VS O記 17mm f1.8你地會點揀?

P仔sharp 少少但好慢,
O記對焦快、都好Sharp,但大Size少少

P仔sharp 少少但好慢,
O記對焦快、都好Sharp,但大Size少少

利申兩支都有
Olympus em5mk2
得枝o記60mm 同8mm魚眼

60微? 點解得依兩支咁搞笑嘅!

O記,主要係個對焦環幾好用
利申:持有17mm f1.8,黑色

因為我玩潛水,呢兩枝夠玩哂

oic, 點解會揀o記做潛水機?

難怪.60微落水一樓. 但個潛水殼貴到呢...

難怪.60微落水一. 但個潛水殼貴到呢...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞