[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
12-40有冇鏡頭防震,我配pen-f係咪都係得機身5軸
12-100真係好貴,連p記12-60都out budget

1240有鏡防震

12-40好似冇鏡防震

Sor,更正係無

我部em5ii +12-40加grip, 同冇grip配17/1.8

原裝grip?

係呀,之前以為冇用所以冇買,點知到最後都要買番
單純插廣角鏡,有時唔用防震都可以
畢竟焦段越長,防震作用越明顯

我部em5ii +12-40加grip, 同冇grip配17/1.8

原裝grip?[/quote]

係呀,之前以為冇用所以冇買,點知到最後都要買番[/quote]
個GRIP 幾$$[/quote]

原價要差唔多二千, 我襯佢上年有promote買都要好似千一蚊! 出面都有d副廠做嘅grip, 不過我貪原廠有shutter同轉輪!

原裝grip?

係呀,之前以為冇用所以冇買,點知到最後都要買番[/quote]

原價要差唔多二千, 我襯佢上年有promote買都要好似千一蚊! 出面都有d副廠做嘅grip, 不過我貪原廠有shutter同轉輪![/quote]
原廠果個把手唔係有接點同埋可以駁埋直度用咩

原裝grip?

係呀,之前以為冇用所以冇買,點知到最後都要買番

原價要差唔多二千, 我襯佢上年有promote買都要好似千一蚊! 出面都有d副廠做嘅grip, 不過我貪原廠有shutter同轉輪![/quote]
原廠果個把手唔係有接點同埋可以駁埋直度用咩[/quote]

其實有埋power grip架, 不過我冇影俾你地睇!

講起配件,
有D係市面流通量相當少見既中古貨,個價有時都好得人驚
例如呢個原廠專供 28mmF2.8/F3.5既49mm膠+金屬遮光罩
只需70蚊,
唔係港紙,係円

講起配件,
例如呢個原廠專供 28mmF2.8/F3.5既49mm膠+金屬遮光罩
只需70蚊,
唔係港紙,係円

咁撚平, 我17mm個2手原裝hood要$200

講起配件,
只需70蚊,
唔係港紙,係円

咁撚平, 我17mm個2手原裝hood要$200

咁唔同,
MZD時代既配件.一手價有目共暏啦,二手200算係好好DEAL

菲林機Zuiko時代既中古配件,單單係要遇見就好好彩,因為配件罕見只係因為產量比匹配既鏡頭更少,
只係呢D野當年價格本來就低,所以有呢D不可思議既出價都唔出奇
係咪Pen F支kit一定要?
但34mm影咩最好?
但34mm影咩最好?

淨body囉, 17mm太把二手啦
但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?
但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?

但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?

都係果幾個問題, 影乜多? budget? 怕唔怕重? 有冇其他相機系統?
但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?

都係果幾個問題, 影乜多? budget? 怕唔怕重? 有冇其他相機系統?

第一支鏡想個range大啲,大約3000,如果好嘢可以加多啲,唔怕重,第一部換鏡機
但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?

第一支鏡想個range大啲,大約3000,如果好嘢可以加多啲,唔怕重,第一部換鏡機

M43 個焦距乘返二 standard其實都機夠用
除非你影動物運動
不過sensor細令可用iso比較低
大少少既光圈可以補返個缺點
panasonic 12-35mm f2.8
olympus 12-40mm f2.8 pro
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4 ASPH
M43 top3 standard zoom
一係你無限加budget上12-100 f4 pro
但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?

除非你影動物運動
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4 ASPH

用P記鏡使唔使加MOUNT??
但34mm影咩最好?

有咩基本鏡好介紹?

除非你影動物運動

用P記鏡使唔使加MOUNT??

都係M43mount, 唔洗
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD

呢支大家點睇
個焦距幾岩我
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD

呢支大家點睇
個焦距幾岩我

依支好似係大43,同m43唔同架,如果用響em1 or em1ii 就冇問題,但其他m43機就要加mount!

呢支大家點睇
個焦距幾岩我

依支好似係大43,同m43唔同架,如果用響em1 or em1ii 就冇問題,但其他m43機就要加mount!

個MOUNT要幾多錢

呢支大家點睇
個焦距幾岩我

E-m1 都要加mount先用得

呢支大家點睇
個焦距幾岩我

E-m1 都要加mount先用得

oic, thx巴打

呢支大家點睇
個焦距幾岩我

個MOUNT要幾多錢

正常緊係唔用要加mount嘅鏡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞