[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
睇你地啲相睇到好想去旅行

我6月中去大阪

有冇重點行程?

未plan 有無介紹

我6月中去大阪

有冇重點行程?

關西蝗多過關東蝗

我2015年去大阪已經好多蝗

我6月中去大阪

有冇重點行程?

未plan 有無介紹

環球影城 我覺得幾好玩,講堅
點解冇水手裝
張ISO3200 OK喎
PEN F有冇呢個質素 ?

pen f仲高級過em5ii,點會冇依個質素。我之前心思思想過換sony A系,原因係影完d相響電腦睇番質素好差同好暗,點知有日屎忽痕用電視播番d相出黎睇,竟然發覺靚過電腦睇好撚多同光好多,同相機moon睇嘅差無幾,果時先記得自己校暗咗個電腦moon黎打機,所以之後就無諗過轉會了

部電影救返你同奧林巴斯
你帶咗幾多支鏡去日豬?

三支,不過由頭到尾都只焦用12-40

12-40
40-150(平果支)

12-40方便到傻 一支夠用 光圈又夠大
我都都諗緊帶唔帶支40150 2.8
好重 帶左又唔知會唔會換

都係唔好帶40-150/2.8,真係得個帶字
點解冇水手裝

pen f仲高級過em5ii,點會冇依個質素。我之前心思思想過換sony A系,原因係影完d相響電腦睇番質素好差同好暗,點知有日屎忽痕用電視播番d相出黎睇,竟然發覺靚過電腦睇好撚多同光好多,同相機moon睇嘅差無幾,果時先記得自己校暗咗個電腦moon黎打機,所以之後就無諗過轉會了

部電影救返你同奧林巴斯
你帶咗幾多支鏡去日豬?

12-40
40-150(平果支)

17 .8做到人像鏡嗎?

我覺得可以,室內好用過25mm,不過有人覺得17mm兩頭唔到岸
點解冇水手裝

部電影救返你同奧林巴斯
你帶咗幾多支鏡去日豬?

12-40
40-150(平果支)

12-40方便到傻 一支夠用 光圈又夠大
我都都諗緊帶唔帶支40150 2.8
好重 帶左又唔知會唔會換

1240堪稱無敵
新手jj想係到問野
想入面買部相機,諗緊olympus em5 mk2/em 10 mk2/ Sony a6000/a6300
我睇兩間牌子既分別其實好似係像素數量同埋畫幅?有冇熟悉嘅巴打可以講聲有咩分別,邊部做入門比較好?
ps:極少拍片,手震黨,budget 8k左右

手震sony最好買a6500
新手jj想係到問野
想入面買部相機,諗緊olympus em5 mk2/em 10 mk2/ Sony a6000/a6300
我睇兩間牌子既分別其實好似係像素數量同埋畫幅?有冇熟悉嘅巴打可以講聲有咩分別,邊部做入門比較好?

pen f都可以諗諗
penf同em5 ii一樣有五軸防震
不過,em5ii無得sync lens is
新手jj想係到問野

pen f都可以諗諗

8k不如買部二手EM1+1240
PEN F有冇消息話出MARK II??
BTW
住大阪一定要住梅田三井, AV任睇
PEN F有冇消息話出MARK II??
BTW
住大阪一定要住梅田三井, AV任睇

有人講緊EM10M3
咁貴買M43, 不了
平平地玩A7ii 好過

鏡頭群唔同
咁貴買M43, 不了
平平地玩A7ii 好過

咁貴買FF, 不了
平平地玩GFX50S好過
咁貴買M43, 不了
平平地玩A7ii 好過

fe鏡幾貴先得架

24-70Z都成七千
你玩kit lens就平
咁貴買M43, 不了
平平地玩A7ii 好過

fe鏡幾貴先得架

24-70Z都成七千
你玩kit lens就平

其實唔使討論m43同ff 邊個好,因為好無謂
夠用同啱自己用就得
影到靚相就係好相機
M43做旅行機一流

EM5 + 1240

邊到嚟架

色達五明佛學院
M43做旅行機一流

EM5 + 1240

邊到嚟架

個天好藍喎

當天天氣真係好正!真實還原,jpeg直出
新手jj想係到問野

pen f都可以諗諗

A6000/A6300一係16-50 kit一直落去
通常一買額外鏡頭就比人直接推左上1670Z/24.8ZA
有OSS既apsc E mount鏡群就幾支,唔洗諗太多,一係買一係唔買架啫
A6000塊cmos舊一代,高感比A6300差d就梗既
兩部都無機身防手震(A6500有)

EM5M2有sync is,都係限定果三支鏡咁囉
新手jj想係到問野

pen f都可以諗諗

有OSS既apsc E mount鏡群就幾支,唔洗諗太多,一係買一係唔買架啫

所以實際分別唔大?

8K不如 XT 20

sony頭重腳輕情況嚴重
新手jj想係到問野

pen f都可以諗諗

所以實際分別唔大?

sensor大d係細緻d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞