[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
其實有無辦法令啲Noise少啲?

一係靠執 一係轉會
支17.8好似幾好
有無om機嘅setting 分享下

咩SETTING

咩SETTING

類似用開咩mode咁... 唔係好識講
我都分享下自己嘅先
Olympus有冇廣角鏡推介

咩SETTING

我都分享下自己嘅先

EM10M2
一般預設 M, S-AF+MF, 中央重點測光, S-IS OFF, 靜音快門
FN1:峰值 FN2:WB/ISO FN3:HDR 錄影:放大
用緊GX7, 有12/2.0,20/1.7同14-42kit
呢排想幫女友影下沙龍照,應該買支25/1.4定45/1.8?

同埋如果想升級body, 有咩選擇?

Dxo

咩SETTING

我都分享下自己嘅先

EM10M2
一般預設 M, S-AF+MF, 中央重點測光, S-IS OFF, 靜音快門
FN1:峰值 FN2:WB/ISO FN3:HDR 錄影:放大

咩SETTING

我都分享下自己嘅先

EM10M2

大家色水又用邊個Setting ,Enhanced定Natural

大家色水又用邊個Setting ,Enhanced定Natural

我又分享下先... 影風景好多時都係用i-enhance,有時想扮下文青影啲低對比嘅相會用muted,發現有藍天配襯時幾好睇 陰天時會太白 啲相部機直出 大家隻眼要受罪啦

普通i-enhance

Muted:
我鳩set 其實我想試下整到好似fuji隻classic chrome咁,但好難 不過藍天時出黎隻色幾舒服 我發覺用黎影啲建築物或者石像時都唔錯
清晰+2
彩度+2
A-1
highlight+1
shadow+1
平日預設係Vivid
白平衡跟番天氣,G-2,其他預設
45175+CPL

講時講高光暗影控制好少用,近乎唔記得左既存在

咩SETTING

我都分享下自己嘅先

預設畫質好似唔係最靚,記得set返

咩SETTING

我都分享下自己嘅先

預設畫質好似唔係最靚,記得set返

F->LSF
可以熄暖色調如果唔鍾意
你地影jpg 多?

RAW+JPG , LSD/MSF
你地影jpg 多?

Jpg+raw
B+W XS Pro CPL 62mm
近乎全新, $500. 有無人有興趣
等左咁耐都等唔到LX100/typ109後繼
而家執部二手黎玩會唔會好on9?

用開GX7, GX8,成手P記鏡,但唔想次次旅行個backpack都係相機野⋯⋯
等左咁耐都等唔到LX100/typ109後繼
而家執部二手黎玩會唔會好on9?

用開GX7, GX8,成手P記鏡,但唔想次次旅行個backpack都係相機野⋯⋯

搵部新淨二手 都抵屌既

一手水貨都好似3K6左右 個價都算吸引

LX100 SPEC超班 可惜做唔到X10/RX100果種熱潮
用緊GX7, 有12/2.0,20/1.7同14-42kit
呢排想幫女友影下沙龍照,應該買支25/1.4定45/1.8?

同埋如果想升級body, 有咩選擇?

GX8/GH5, EM1 MKll

45mm 好D。你有支20mm 所以25mm 會比較相似。

THANKS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞