[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

CCD嘅霉生喺filter下面, 抹都抹唔走
糧尾仲要嘔筆錢買機

用$12店密實盒+防潮珠擺住先

咁擺夠架喇,間中拎出黎著下
我部Panasonic g2壞左,
買番M43定賣鏡轉會好?
有3枝鏡,平日長插15 1.7

G85好用

其實都心大心細緊G85定GX85
水貨價相差一千
唉我都知自己好撚煩膠

簡單,
想要番近似G2外觀,類似單反既EVF放位,更好既防震效果,唔介意重量OR常用大三元級別鏡頭,就G8/G80/G85
想要更輕既機身(雖然輕得80克),類似RF既EVF放位,防震效果唔介意弱一級,就GX85/GX80/GX7M2

糧尾仲要嘔筆錢買機

唔知擺多包活性碳落去會唔會好D?

糧尾仲要嘔筆錢買機

真心一問 已經發左霉 再防潮 得架咩?
邊度有平靚正防潮箱買

淘咪平D,收藏家果D箱
窮記唔知平唔平

糧尾仲要嘔筆錢買機

已發就

糧尾仲要嘔筆錢買機

已發就

叫做唔俾佢再發多啲

依家鏡又霉機又霉, 想放都冇人要

糧尾仲要嘔筆錢買機

我都係用呢啲, 放咗一大包防潮珠! 都好安全!

糧尾仲要嘔筆錢買機

有冇用濕度計?
諗住去$12店買, 不過咁平唔知準唔準

糧尾仲要嘔筆錢買機

有冇用濕度計?
諗住去$12店買, 不過咁平唔知準唔準

無用呀! 咁多防潮珠都夠乾啦!
想入EM10 ii,留個名

睇中佢邊點?
利申EM10 ii USER

平,防震 內閃 EVF 捨她其誰

部機發表果陣,防震功能同價級別比係屈,可惜唔支援sync is
買未

唔想配Kit len, 睇緊二手鏡
巴打有冇推介?

M43既二手鏡行情真心睇唔透
變焦就冇乜心水,定焦一手就我諗多數平平地17 1.8/15 1.7二揀一
不過依家多數駁OM 50 1.4/24 2.8呢兩支舊鏡用

最後跟咗枝12-50,入會了

想問下有冇巴打都有用B4 Lens? 好想買支HD Lens, .但好似香港冇二手買

Hello EKIM
pen f 真係好型
用緊a6000 都心郁郁想轉會
收左部epl3改左ir
收左部epl3改左ir

換左塊IR720玻璃入去?
好好奇白平衡要點搞先至比較好做後製
收左部epl3改左ir

換左塊IR720玻璃入去?
好好奇白平衡要點搞先至比較好做後製

手動wb 對住塊樹葉set
pen f 真係好型

參加olympus 活動,有得試所有鏡。
用過pro系列鏡,你好大機會轉會
pen f 真係好型

參加olympus 活動,有得試所有鏡。
用過pro系列鏡,你好大機會轉會

o記防震真係一絕
有冇人有用kipon 0.7x eos-mft 轉接環,
手上有30mm 1.4 sigma, 60mm efs, 80-200 2.8 想係 m43用
佢仲有光圈大一级,見taobao 賣緊 1850, 幾吸引
衰心急走咗去Olympus trade機
EM10特別版$5000+$1800買30mm macro, 但係試機試到一半先發現係單鏡套裝
恒輝雙鏡分期先賣緊$4900, 仲同樣有加錢買鏡優惠 (雖然30mm macro冇貨)
依家少咗部E-PL5同一枝40-150mm鏡
衰心急走咗去Olympus trade機
EM10特別版$5000+$1800買30mm macro, 但係試機試到一半先發現係單鏡套裝
恒輝雙鏡分期先賣緊$4900, 仲同樣有加錢買鏡優惠 (雖然30mm macro冇貨)
依家少咗部E-PL5同一枝40-150mm鏡

依家買em10

啥?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞