[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
新手買機請教
諗住入手em5 ii + 14 150, 儲下錢再入9-18
影景(日夜),建築物,流水,車軌
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢
同埋見好似間唔中有甩mon事件,有點擔心

我用左年半都未有事,唔做太擔心

17mm 1.8 + EM5ii 直出
推下 post 先

45mm f1.8 影寵物幾好用
推下 post 先

好sharp

17mm 1.8 + EM5ii 直出

nice bro
推下 post 先

好sharp

用黎街拍都唔錯架,唔係咁遠嘅話我會唔敢影
45.8真係平靚正
想入手 12-40
兩手同全新水貨差唔多錢
45.8真係平靚正

我買左番黎剩係去旅行用左一次,但部機壞左,有無人有興趣收留
想入手 12-40
兩手同全新水貨差唔多錢

無人減價
想入手 12-40
兩手同全新水貨差唔多錢

無人減價

買新好過
45.8真係平靚正

我買左番黎剩係去旅行用左一次,但部機壞左,有無人有興趣收留

最衰我唔影人
沉曬底推下Post,
O記 用20.7 II 會唔會對焦好慢
有無巴打用緊Tokina Reflex 300mm F6.3 MF Macro?諗緊入唔入好 成600mm驚手震 我本身成日用P記45-175mm 好鍾意tele既構圖
有無巴打用緊Tokina Reflex 300mm F6.3 MF Macro?諗緊入唔入好 成600mm驚手震 我本身成日用P記45-175mm 好鍾意tele既構圖

用om body咪得
見過二手千零蚊好抵玩

用om body咪得
見過二手千零蚊好抵玩

用緊Em1, 今日見到千幾吇蚊, 好吸引
曾經的EPL1用家路過 感覺M43少左人用 都無咩討論
有冇人買過啲cctv鏡嚟玩, 淘寶35 1.7果類

係一向少人用,有用都只係9影only

都HIT過一排架 EM5果期最紅
D餅鏡又正 可惜定價有D貴 後來都轉左會

我唔明其他System 有咩咁特別。你唔買高階機,其實冇咩分別。

我從GF1開始用M43,冇買過DSLR, 睇唔到有咩吸引到我。之後買GH1, GH3 同 GH4+ Gm1s

不過好多on9 唔知M43優勢係邊。 D 大叔用曬A7。

講影相 當初EPL1真係無得輸 而且都係OLYMPUS打開無反條路
後來其他牌子愈出愈多 用家心態 自然會有比較
後勁不繼係比較可惜

轉左去邊
我成日心郁想去富士因為啲film simulation好似好正
但係成手鏡又無錢

去日本見到好多人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞