[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
曾經的EPL1用家路過 感覺M43少左人用 都無咩討論

係一向少人用,有用都只係9影only

都HIT過一排架 EM5果期最紅
D餅鏡又正 可惜定價有D貴 後來都轉左會

我唔明其他System 有咩咁特別。你唔買高階機,其實冇咩分別。

我從GF1開始用M43,冇買過DSLR, 睇唔到有咩吸引到我。之後買GH1, GH3 同 GH4+ Gm1s

不過好多on9 唔知M43優勢係邊。 D 大叔用曬A7。

m43優勢係邊呢??
講輕,fuiji sony一樣可以好輕 a6000 xt10
焦距又x2,除非你中意打雀,正常影風景,無人中意焦距x2
鏡群係好,但係full frame, apsc都可以玩老鏡姐

利申:m43用家

我唔明其他System 有咩咁特別。你唔買高階機,其實冇咩分別。

我從GF1開始用M43,冇買過DSLR, 睇唔到有咩吸引到我。之後買GH1, GH3 同 GH4+ Gm1s

講影相 當初EPL1真係無得輸 而且都係OLYMPUS打開無反條路
後來其他牌子愈出愈多 用家心態 自然會有比較
後勁不繼係比較可惜

我唔覺後勁不繼wo, 有咩唔好?ISO 表現?
我只唔滿意panasonic 冇 AF100後繼機。

OM定價太on9 部em1 2賣咁撚貴唔通真係貪佢sensor細咩
啲鏡焦距出啲一樣嘅自己打自己 25mm都有勁多枝
Ibis 係好 但Iso始終係差啲 dynamic range 都麻麻

m43優勢係邊呢??
講輕,fuiji sony一樣可以好輕 a6000 xt10
焦距又x2,除非你中意打雀,正常影風景,無人中意焦距x2
鏡群係好,但係full frame, apsc都可以玩老鏡姐

利申:m43用家

真係輕便嘅我覺得 gm同epm 好細部女仔用都幾好 加枝14/20餅
我去旅行用14-150ii+em5 ii覺得好方便
鏡頭雖然焦距重疊,但多選擇平有平玩
IBIS好實用

講影相 當初EPL1真係無得輸 而且都係OLYMPUS打開無反條路
後勁不繼係比較可惜

後勁不繼姐 無話之前既野有唔好
市場問題

轉左去邊
我成日心郁想去富士因為啲film simulation好似好正
但係成手鏡又無錢

正是富士 當年想入支17 1.8 點知見個價錢同人地支35 1.4 差唔多
後來清貨價入左XE2 配支35 1.4 (依家富士價定價加左 好彩低位入左)
有冇人買過啲cctv鏡嚟玩, 淘寶35 1.7果類

冇玩CCTV ,但買咗枝Wesley 35.6,
當玩具唔錯

後勁不繼係比較可惜

OM定價太on9 部em1 2賣咁撚貴唔通真係貪佢sensor細咩
啲鏡焦距出啲一樣嘅自己打自己 25mm都有勁多枝
Ibis 係好 但Iso始終係差啲 dynamic range 都麻麻

O記自己都睇過EM1 II 多數買既都係老餅兼長期支持者 買得既都真係真愛黎

至於鏡頭,個人睇法係鏡群更新啫,價差分間市場,多個選擇
睇番隔離大法 85mm 都有 1.8/ GM 1.4 啦,50mm焦段仲唔止添

btw GH5 BODY有機會開價 一萬七
dllm p記唔做相機

m43得番o記…係可見將來似乎最快走入歷史
dllm p記唔做相機

其實篇文只係話裁員,估計架構重組,精簡架構,無話唔做...
em10用家,糾結買o記17 1.8好定p記20 1.7好
主要影人同風景多
主要影人同風景多

17.8
dllm p記唔做相機

早走早著
其實M43既優點係咪得番輕便同埋對焦快?
最近考慮緊買相機,睇緊em5ii同xt2
dllm p記唔做相機

係時候要向精簡相機產品線方向進發
開太多,叫好不叫坐,唔賺錢就等CUT,P記社長做事真係果斷

仲有多鏡揀同埋ibis等等
但Em5ii出左一排啦,XT2啦
電子嘢緊係買新

利申Em5ii用家

仲有多鏡揀同埋ibis等等
但Em5ii出左一排啦,XT2啦
電子嘢緊係買新

利申Em5ii用家

既然巴打都咁講 睇來我都冇懸念了
主要影人同風景多

17.8

17.8 靚仔好多(外表)
Gf9/eos m6呢d價位(7000連鏡)
要拍片反mon
係咪gf9最好
dllm p記唔做相機

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18862

嚇親死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞