[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
如果用緊O記1240f2.8, 想買ND filter, 各位有冇咩推介?

依個我都想知

睇緊meco nd-x 有1-10級,新手唔太識分,有冇高手教路??

買咗Kipon Baveyes 0.7x eos-mft AF轉接環
到左再比個review 比大家
買咗Kipon Baveyes 0.7x eos-mft AF轉接環
到左再比個review 比大家

A7II報到
有咩變焦推薦 用咁都係長插福伯支35mm
我想問下O記舊機加$3,818換E-PL8抵唔抵呢?有部E-PL2,舊電就打柴
https://www.facebook.com/olympushongkong/photos/a.125927774085120.20601.118036921540872/1495985593745991/?type=3

平出面街二百幾囉,係唔係一機一鏡?

睇佢QUOTE係一鏡KIT
PEN E-PL8 1442-EZK 電動變焦鏡頭套裝包括:
[1] E-PL8 機身
[2] M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ 鏡頭

我之前用開E-PL5就覺得E-PL8叫upgrade少少個spec
俾多千零蚊去Cam2可以買到EM10 Mk.II雙鏡kit (分期都係講緊$4900, 現金/EPS平多三舊), 個spec同E-PL8幾乎一樣但係啲掣多幾粒又跟EVF, 唯一唔好係2015年出叫做有啲舊(主要影響firmware更新)
詳細可以睇dpreview個spec比較:https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_epl2&products=oly_epl8&products=oly_em10ii
仲有Cam2都係有加錢買鏡優惠(不過有啲鏡賣哂唔知有冇得訂)

總之千祈唔好好似我咁笨柒走去olympus trade機買特別版(普通版冇貨, 如果個職員一開始講明特別版係單鏡kit我一定唔換), 貴咗舊幾水之餘仲冇咗部舊機同枝鏡頭

利申: 啱啱去咗trade機, 可以去上一頁睇返有幾柒
唔通我嘅存在意義就係做水魚警告世人

想當年(15年9月), 用5650買單kit
仲順便搭多左塊玩具0980魚眼餅蓋
塊餅蓋玩幾下之後始終覺得魚眼效果接受唔到,丟左落防潮箱底封存

btw我諗唔係個個都用evf,唔知佢最後點決定

唔該哂咁多位比意見,睇dpreview又好似EM10抵玩D,未用過EVF都有D想試下
我再睇下諗下先,thx!

EPL 系列唔抵買, 一係PenF, 一係就OMD, 要玩就玩好少少!
如果用緊O記1240f2.8, 想買ND filter, 各位有冇咩推介?

依個我都想知

睇緊meco nd-x 有1-10級,新手唔太識分,有冇高手教路??

拉兩把
可變ND,冇研究邊隻好
1到10級轉換番大概係ND/2/4/8/16/32/64/128/…/1024
個人覺得ND2~ND400間可變都可以玩一排
A7II報到
有咩變焦推薦 用咁都係長插福伯支35mm

細路,你玩野呀
我想問下O記舊機加$3,818換E-PL8抵唔抵呢?有部E-PL2,舊電就打柴
https://www.facebook.com/olympushongkong/photos/a.125927774085120.20601.118036921540872/1495985593745991/?type=3

平出面街二百幾囉,係唔係一機一鏡?

睇佢QUOTE係一鏡KIT
PEN E-PL8 1442-EZK 電動變焦鏡頭套裝包括:
[1] E-PL8 機身
[2] M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ 鏡頭

我之前用開E-PL5就覺得E-PL8叫upgrade少少個spec
俾多千零蚊去Cam2可以買到EM10 Mk.II雙鏡kit (分期都係講緊$4900, 現金/EPS平多三舊), 個spec同E-PL8幾乎一樣但係啲掣多幾粒又跟EVF, 唯一唔好係2015年出叫做有啲舊(主要影響firmware更新)
詳細可以睇dpreview個spec比較:https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_epl2&products=oly_epl8&products=oly_em10ii
仲有Cam2都係有加錢買鏡優惠(不過有啲鏡賣哂唔知有冇得訂)

總之千祈唔好好似我咁笨柒走去olympus trade機買特別版(普通版冇貨, 如果個職員一開始講明特別版係單鏡kit我一定唔換), 貴咗舊幾水之餘仲冇咗部舊機同枝鏡頭

利申: 啱啱去咗trade機, 可以去上一頁睇返有幾柒
唔通我嘅存在意義就係做水魚警告世人

想當年(15年9月), 用5650買單kit
仲順便搭多左塊玩具0980魚眼餅蓋
塊餅蓋玩幾下之後始終覺得魚眼效果接受唔到,丟左落防潮箱底封存

btw我諗唔係個個都用evf,唔知佢最後點決定

唔該哂咁多位比意見,睇dpreview又好似EM10抵玩D,未用過EVF都有D想試下
我再睇下諗下先,thx!

EPL 系列唔抵買, 一係PenF, 一係就OMD, 要玩就玩好少少!

agger, 入門級我會推em10ii, em5ii, gx8, g80
想問下 m43系統用返m43鏡係咪都要x2架?
即係例如25mm m43鏡 配 em10 咁樣
出黎係25定50mm架?

係要x2 50呀

係要x2 50呀

好啦 唔該晒

成功從 Nikon 1 系轉過黎 OM
新手買機請教
諗住入手em5 ii + 14 150, 儲下錢再入9-18
影景(日夜),建築物,流水,車軌
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢
同埋見好似間唔中有甩mon事件,有點擔心
新手買機請教
諗住入手em5 ii + 14 150, 儲下錢再入9-18
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢

加保就唔洗驚
BTW呢D係睇個用家點用架啫,冇咩好驚
新手買機請教
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢

原本我都諗住買 9-18,最後買o左 Samyang 7.5mm,平靚正
新手買機請教
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢

加保就唔洗驚

Ching建議買水定行貨?
問過幾間大舖已經無貨
細舖行貨聽聞無保養
心大心細中
新手買機請教
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢

加保就唔洗驚

問過幾間大舖已經無貨
細舖行貨聽聞無保養
心大心細中

行貨點樣無保?
新手買機請教
旅行/行山用

唔知夠唔夠用呢

加保就唔洗驚

問過幾間大舖已經無貨
細舖行貨聽聞無保養
心大心細中

行貨點樣無保?

指定零售商買可以上網登記,有多三個月保,
其他地方買行貨冇呢樣野,只係呢個分別
可以上O記買保
上個禮拜入左 em5 ii + 14150 kit
日景(加偷影囡囡)真係好夠用
但係夜景唔夠光完全陣亡

BTW EVF+MF 是咪玩命?
但係夜景唔夠光完全陣亡

MF 用峰值對焦會好d
但係夜景唔夠光完全陣亡

MF 用峰值對焦會好d

Thanks
但係夜景唔夠光完全陣亡

請問室內影出嚟效果如何?

莫非要用pro 鏡? 貴同埋感覺頭重腳輕,所以無諗pro 鏡
但係夜景唔夠光完全陣亡

請問室內影出嚟效果如何?

莫非要用pro 鏡? 貴同埋感覺頭重腳輕,所以無諗pro 鏡

可以平平地入枝定焦頂下 同埋諗下閃光燈戰術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞