[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
揀咗3部機比各位巴打比意見
1. Em1 mk2
2..Sony A7 mk2
3.Canon 6D

3部機各有各好,唔識揀
主要影人像,其次風景,唔會拍片

你係轉會定新入坑先
尋日係百記出左em1 mk2

13800送1張64gb sdxc uhs-II (呢張都幾舊水)

另外腳架 清潔套裝 相機袋 跟多張迪士尼冷氣被

可以免息免手續費分期

另外買多粒電 5百幾

Mk1同Mk2分別大唔大
1. Em1 mk2
3.Canon 6D

3部機各有各好,唔識揀

鏡頭價錢 size 重量都唔係考慮因素?

你要定埋以上factor 唔係講到2046

鏡頭價錢每支2000-3000,副廠都OK
用過大機去10日旅行接受到重量,所以唔太大問題,當然越輕越好
揀咗3部機想比各位巴打比意見
1. Em1 mk2
3.Canon 6D

3部機各有各好,唔識揀

影人嘅話m43一定唔係首選

之前用過EM10 14-45
我都接受到呀
1. Em1 mk2
3.Canon 6D

3部機各有各好,唔識揀

你係轉會定新入坑先

準備入坑 ,都前後揀左幾個月仲未扑鎚
em1 ii + 12-100/4 應該夠哂用
不過應該out budget

加多支大光圈室內同夜晚用

唔洗都得,網上有幾個評測test 一秒手持係完全無問題( body and lens sync ois)
四秒就好似十張有四張成功

唔洗都得,網上有幾個評測test 一秒手持係完全無問題( body and lens sync ois)
四秒就好似十張有四張成功

除非你影動態野,唔可以用慢快門
想問下em5 mk ii,個mon向左反咗出嚟係咪一定唔可以用evf?
想問下em5 mk ii,個mon向左反咗出嚟係咪一定唔可以用evf?

試下set做撳EVF掣轉換
揀咗3部機想比各位巴打比意見
1. Em1 mk2
3.Canon 6D

3部機各有各好,唔識揀

影人嘅話m43一定唔係首選

之前用過EM10 14-45
我都接受到呀

但其實細底影散景真係差一大截
其實M43有咩令到你地一路追捧?

我就因為童年陰影。。。

鏡多又平?
同輕

鏡多又平?
同輕

pro鏡我覺得好重

買機果陣.五千幾蚊等級單kit係好似係得EM10M2有五軸四級機身
再支入門標準定焦都係兩千幾蚊已經好耐玩

用耐左之後就覺得crop factor 2呢點幾啱自己既運用方式
同焦段鏡頭可以唔洗好似FF機咁大碌就已經好好多

我就因為童年陰影。。。

pen系鏡頭有冇得轉接落去依家既M43機身上邊

我就因為童年陰影。。。

pen系鏡頭有冇得轉接落去依家既M43機身上邊

呢層就唔知喎, 菲林PEN我冇玩過PEN F
就係因係冇玩過, 所以家陣好想入F
但因為貴又冇防塵防震, 所以未有入手住....

因為再大啲都會唔想帶出街,
帶夠一機三鏡放背囊都唔覺特別重/多嘢。
http://www.43rumors.com/ft3-future-panasonic-gh5-firmware-update-will-give-us-20-framess-in-raw/

Panasonic is working on a GH5 high speed burst mode. It will also offer up to 20 frames/s in RAW!

係就正

24-80mm (eqv) 2.8 二手四千蚊有找 (我買時仲要近五千
長炮又輕又細, 一罐汽水= 70-200mm(eqv) 2.8
淺景深高感光喺唔及大機
但帶出街夠輕便
EM1M1值唔值得上M2
EM1M1值唔值得上M2

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞