[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
呢度多唔多大43用家
想問,大43鏡既光學質素普遍係咪好過m43

睇下你用咩比…
Pro鏡大概同HG同級/ 高半級
新鏡sharpness 好好,但散景同發色就

panasonic leica d vario14-50係咩級?

巴打有兩枝喎
大奶2.8-3.5大概HG級數
細奶3.5-5.6就入門級
不過聽聞細奶表現幾有驚喜

睇黎大43鏡都可以一試,反正我都係影風景

直上SHG大三元加枝大25奶

下一支目標鏡:11-22 F2.8-3.5

正想講11-22

奧巴最近既動作就一機三鏡,出左段時間既鏡又唔見有更新,出奇的安靜
真係好想m43有支輕便wide鏡

laowa 7.5mm 2.0?

body cap

9-18

body cap

9mmF8 fisheye ?

哩支我都好有興趣
但係黎緊去旅行,貪方便,想要支P記 1260 f2.8
兩支都入,邊有咁多錢...

body cap

9mmF8 fisheye ?

睇返價錢其實呢支好好啦

哩支我都好有興趣

奶1260真係好正 走天涯
不過今年o記都仲未出手 睇定d先

哩支我都好有興趣

奶1260真係好正 走天涯
不過今年o記都仲未出手 睇定d先

可能等唔切,6月中就飛
終於正正經經買左枝腳架,雖然係淘寶但我諗暫時都夠用有凸
想問下啲filter
影瀑布=用ND filter但係咪應該用減光最多嗰隻
影海岸邊日出日落=用ND定GND定係搖黑卡

巴打點睇呢支鏡?又平又輕
好想入支12-60奶,不過好貴。。
又少人放二手
好想入支12-60奶,不過好貴。。
又少人放二手

啱啱出,邊有咁快放
終於正正經經買左枝腳架,雖然係淘寶但我諗暫時都夠用有凸
想問下啲filter
影瀑布=用ND filter但係咪應該用減光最多嗰隻
影海岸邊日出日落=用ND定GND定係搖黑卡

聽聞日落係漸變橙 留名學野
聽聞olympus研究緊點用handheld影hi res mode
如果真係得就屈機
有冇人放下1260毒圖

想用黎compare1240pro
想問下olmypus ibis同 pan lens ois有無衝突??
上網睇,有人話有加乘,有人話有衝突
有無人test過??
em10 ii 想學影星空有冇好推介?
平時行山旅行出街影下人影下景係咪最推薦係咪14-150?睇返之前個個post個個都推介呢枝
想問下olmypus ibis同 pan lens ois有無衝突??
上網睇,有人話有加乘,有人話有衝突
有無人test過??

冇加x 二選一

對於45175呢類冇得熄ois既鏡黎講
em10m2揀鏡身優先,咁就唔會有衝突
加乘冇
平時行山旅行出街影下人影下景係咪最推薦係咪14-150?睇返之前個個post個個都推介呢枝

你講14-150定14-140??
14-150係大43鏡,要用adapter先有好慢既af

14-150 ii 上一個post個個都話拎佢出街好方便咁 咁仲有咩好推介?

14-150 ii 上一個post個個都話拎佢出街好方便咁 咁仲有咩好推介?

O MZD 14150II, P Vario G 14140II
入門日光天涯鏡二揀一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞