[細底係原罪] M43呢邊報到(2)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

愉快攝影. 無須追器材

得14 2.5,夠唔夠玩?
可以影乜好?

15mm 1.7好過

咁我執Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 II ASPH.又ok唔ok?

同上一代20mm 1.7有咩分別?

20mm I sharp 啲
不過20mm II 啲色/contrast 靚啲 和metal barrel.

同埋個摩打快小小

前排入撚左枝20mm 1.7 II
af比想像中快好多 平靚正

無用一排,有日拎番上手又覺得幾好用

聽你地咁講,即刻入返支20mm 1.7 II
下一支鏡打算搵支OM Zuiko Auto-T 300mm F4.5
手動菲林鏡打鐵雀應該幾有趣
防塵防滴係咪好重要,如果冇既話日常打理有冇咩注意?
gx85+ 12-35 F2.8 兩者都冇雙防
利申:新手

15mm 1.7好過

咁我執Panasonic LUMIX G 20mm / F1.7 II ASPH.又ok唔ok?

不過20mm II 啲色/contrast 靚啲 和metal barrel.

同埋個摩打快小小

如何呢?
我覺得日常用個focal length 幾好
好想入返15.7 但係最衰用om機
其實有無人真係入左em1 mark2

15mm 1.7好過

同埋個摩打快小小

如何呢?

呢個焦距我啱使呀,攞起手隨意影都感覺良好,係對焦略慢但可接受,爬文話第一代好嘈我未試過唔評論啦,但呢隻唔覺嘈。

外殼用埋金屬個質感比膠感嘅一代正好多,冇買錯。

1500蚊唔算貴呀呵?

15mm 1.7好過

同埋個摩打快小小

如何呢?

呢個焦距我啱使呀,攞起手隨意影都感覺良好,係對焦略慢但可接受,爬文話第一代好嘈我未試過唔評論啦,但呢隻唔覺嘈。

外殼用埋金屬個質感比膠感嘅一代正好多,冇買錯。

1500蚊唔算貴呀呵?

千5抵啦
半年前我都新入左, 千8

拎住gm1 + 20 1.7在歐洲留名

除左去完D好潮濕/重鹽份海風/沙塵勁既地方之後要特別留意下清潔之外一般都冇咩要再留意掛
利申:試落影煙花落雨冇收機,部EM10M2濕哂
想入手1240同45 1.8
但買哂兩個好不智

見到Leica1260又心郁

應該點揀好
但買哂兩個好不智

應該點揀好

等肥花出解毒文,解完毒就唔洗買

除左去完D好潮濕/重鹽份海風/沙塵勁既地方之後要特別留意下清潔之外一般都冇咩要再留意掛

唔該巴打
因為gx85冇雙防但係價錢平d,同埋鏡頭都冇雙防,仲要買水貨,所以自己想護理得好d.
btw 12-35 mm f2.8 一鏡走天涯得唔得? 主要影人 同少少景, 大光圈係景深同夜拍都有優勢, 同埋70mm都夠玩

唔該巴打
因為gx85冇雙防但係價錢平d,同埋鏡頭都冇雙防,仲要買水貨,所以自己想護理得好d.
btw 12-35 mm f2.8 一鏡走天涯得唔得? 主要影人 同少少景, 大光圈係景深同夜拍都有優勢, 同埋70mm都夠玩

一支ok啦,不過要影人不如入多支25.4啦,大光圈影人又靚d,平日鳩影又輕d!

唔該巴打

你覺得等效70夠玩就當然可以一鏡天涯,
影人呢方面我唔熟,影風景/夜景有大光圈就當然玩法多D

利申:遠攝型用家,一般17.8/45-175雙鏡出街,夜用多數17.8/50.4
[quote
唔該巴打
btw 12-35 mm f2.8 一鏡走天涯得唔得? 主要影人 同少少景, 大光圈係景深同夜拍都有優勢, 同埋70mm都夠玩[/quote]
係喎,有冇防潮箱,冇要記得準備買埋,
買咩堅野都係假,存放不當霉哂果陣喊都無謂
但買哂兩個好不智

應該點揀好

上個月賣哂呢2枝

各位有無辦法令影出黎啲色可以好啲,次次影完望落都怪怪的
但買哂兩個好不智

應該點揀好

上個月賣哂呢2枝

點怪法
但買哂兩個好不智

應該點揀好

枝1260差唔多成皮野
但驚佢出黎效果又同1240差唔多
但買哂兩個好不智

應該點揀好

上個月賣哂呢2枝

so rich 啊巴打 幾錢入啊你

btw你用咩去比較啲色怪? 同ig大師個啲比?
但買哂兩個好不智

應該點揀好

枝1260差唔多成皮野
但驚佢出黎效果又同1240差唔多

其實12-100 好那堅
你哋d鏡係邊度入
你哋d鏡係邊度入

原生:星際
轉接:東京
全部Dcfever 二手區買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞