從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
無哂it,之前合作過聽到個消息都幾突然
Checkpoint
呢個世界好公平,通常靚女都唔係最高人工嗰啲
JOS, innovix ,sis 等等公司啦,如果想入門就去呢啲公司,長期請人
睇吓邊一個sector ,呢行好細,唔使咁擔心
我係純technical 角度咁睇姐
好多high end 客唔會諗Fortinet 以我所知Fortinet 價錢上係有優勢
講多少少我啦,我零五年出嚟做嘢,到10年轉左十幾份工,地產,銀行,電訊,求職公司,工廠,會計乜都做過,人工極少,幸好有好多野可以見到

好多屎都踩過,所以如果你係工作上有咩問題,
大家交流吓俾啲意見
如果teamlead有咁嘅糧都唔出奇
唔係做呢行唔會明嘅
好多公司嘅人寧願做sales都唔做阿頭,因為sales搵錢仲多,我依家其實兩邊都要做
其實香港既客睇唔睇Gartner,nss lab report? 感覺都係外國人睇多?
當然睇啦,大陸好多牌子都冇,而家好多客就用呢個方法去西走佢哋

其實近年好多大陸公司打亂緊我哋呢行嘅生態,例如前排政府lotus notes to MS exchange , 九唔搭八間公司,都係掛政府寫標書條友戇鳩鳩,寫經驗要求根本全香港嘅公司都做唔到,同埋大陸公司蝕錢都肯做
算係同行 不過做technical
Network engineer 5年經驗 依家做緊SI
樓主可否比啲建議我點發展?
是否升到senior eng?
你中唔中意講野?可考慮做pre sales ,有vendor presales 700-800k 一年沒難度。

如果比較內斂,學多樣野,security 知識
我公司teamlead都係照咁跑數
但神臺個位就唔使跑 我地有野攪唔掂先揾佢
It 有4 層
End user 即係客,比錢個個

SI 即係solution reseller , 同客簽單公司,行內出名就JOS , pccw solution , HKT

Distributor 即係分銷商,負責同SI 落單及比數期,及向vendor 囉貨, 行內出名INGRAM , innvoix 等等

Vendor 係廠家,負責生產貨物,行內出名有Ms, Cisco , dell , hp 等等
咩公司都有人工高人工低啦
樓主住屯門黃金海岸?
No ,住九龍
岩岩今個月遞左信,唔想再做in house IT

想試下sales,第一步應該點做?SI 定 Dis sales好
上面有講,dist sales 做入門
想問下如果宜家人工16k,in sales個陣開返16k 老底得唔得?
有咩心得同說話同大家分享?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞