從月入7千到月入十幾萬,你問我答

686 回覆
32 Like 199 Dislike
做得Engine果啲人工都唔差,走去做sales變左要跑數,其實唔係個個人都頂得順跑數又多野跟嘛
It solution.還it
3g,4g 5g 是telecom, 兩個行業
我做pre sales 一定同sell屎夾好solution 同點sell 個客。 水完個客做衰自己個朵先大鑊。

香港客好多自己tech 底唔好同太依靠SI 好多時on99. 你去日本 韓國。好多客PoC試到你solution 反轉咁
基站就2個行業
但ble beacon, iot product, iot interact shop.
呢d係it 野
4g行唔起
5g完全冇佈局過
好既sales係會同technical 合作。當然大家有時要識讓歩。tech 太死咕咕又唔得

最撚憎D sell屎以為自己大曬。唔尊重人 叫人做engine 仔。n年前夾一個sales. 同客開會同佢前夾好PPT. 兩頁未到就扮大佬叫我飛晒佢去到尾。我冷靜同佢講D料大家同意同對客戶好重要。唔理佢繼續

呢條sales之前越做越梅揼兜。佢好多笑料。試過開會唔夠十分鐘俾客踢走
同意。其實5G同iot 對Enterprise有大顛覆

就算保險都有諗呢D solutions.

香港一向慢人幾拍。睇用cloud就知
我公司無人397買700咁勇
點睇Microware?
新人當學野
如果去到老闆呢一級咁任何公司都係金字塔啦,相比起保險同地產,IT既金字塔相對仲細好多,現實係公司要發展唔係淨係咁請sales,technical team都要請番咁多人support先做到生意,越複雜既solution就起賺錢,越賺錢既solution就要越多既人support,點樣取得平衡先係學問
因為有offer,想問下其實佢依間係咪全行最西
同最屎
b2b sales想轉行
做黎做去都做唔起

如果唔大咬 想搵三四萬一個月
做邊邊嘅sales比較容易去到?
樓主你好
想問下你對錢既觀念有冇咩轉變?
PA?
Forti?
巴打可唔可以講多少少,好有興趣想知
可以入telecom or 我地呢行,3-4萬,勤力d 2-3年就有
了解咩
都有賣
佢哋呢行好似超級市場,個客要乜就賣乜,
好多客都冇忠誠度,但公司又要同事跑margin , 所以好難跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞